Imvura cyane

2014-10-29 Av: Alfred Fransson i kategorin: Praktikanter 2014, Rwanda

Vi är på väg in i regnsäsongen här nu, vilket betyder att solskenet ibland avbryts av kraftiga regnskurar. Då gäller det att hitta skydd fort. I och med värmen vore det i och för sig skönt att bli lite blöt, men det är stora tunga droppar som faller. Lite som hagel. Lyckligtvis finns det träd att gömma sig under.

Regnskydd Ellen och Fia under träd och paraply

Årligen faller det sisådär 1200 mm i genomsnitt i Rwanda med regionala variationer (900 mm i Kigali och 1000 mm i Butare). Motsvarande siffra i Sverige ligger någonstans 500-1000 mm/år beroende på område. Det bör alltså finnas potential att samla in en hel del vatten här. Regn är generellt sett väldigt rent så länge det samlas in och förvaras på ett bra sätt. Tekniskt sett är det relativt enkelt att bygga också. Kruxet här verkar främst vara kostnader och underhåll.

I och med den backiga terrängen blir erosion en viktig sak att tänka på vid regn. Utan tvärsgående diken som fångar upp vattnet och gör avrinningen långsammare hade odlingarna bara spolats bort från sluttningarna. Sådana system kan ni få se exempel på senare när vi varit mer ute i fält. Några bilder inne från Kigali kan dock ge ett hum om att det är starka krafter det rör sig om.

Dagvatten I en av backarna mellan lägenheten och kontoret
Rinnande vatten Vägen utanför vår lägenhet

När regnet avtagit igen så kan vi fortsätta hemåt. Förhoppningsvis blir vi bra på att läsa av molnen. Det tar ju ändå 30 minuter att gå de två kilometrarna mellan lägenheten och kontoret. En behaglig promenad i fint väder.

Regn i Kimihurura Snart hemma
  • Carin

    Roligt Alfred att du får inspiration och tankar om vattenavrinning och uppsamling. Spännande att läsa. Fina bilder på Fia och Ellen också. Stor kram till er alla!