Hur man utbildar 3000 bönder utan PowerPoint

2013-10-03 Av: Linda Andersson i kategorin: Landsbygd

Sakta fylls trädgårdarna på Vi-skogens Agroforestry Center i Kitale med bönder från alla håll och kanter. Vi räknar med att 3000 kommer till vår årliga open learning för att lära sig allt ifrån att bygga sin egen biogasanläggning (det skulle MacGyver gillat!) till att odla näringsrika bladgrönsaker på en liten liten yta (det skulle Ernst Kirchsteiger gillat!)

Hur har ni annonserat för att få hit bönderna? undrar jag lite försynt när jag tycker det är tunt i leden på utbildningens första dag. Va? Nä, annonserar gör vi inte, svarar den unge projektledaren. Vi kör runt lastbilar med stora högtalare i byarna. Jag lovar – de kommer. Och visst kommer de! Med bussar, boda bodas, matatus och till fots väller snart kvinnor och män in genom grindarna

Hur odlar man grönsaker på en liten liten yta? Ja ett sätt är att ta en säck, fylla den med jord, kompost, och så sten i mitten och plantera i små hål i säcken.

Hur odlar man grönsaker på en liten liten yta? Ja ett sätt är att ta en säck, fylla den med jord, kompost, och så sten i mitten och plantera i små hål i säcken.

Böndernas legoland
Två ut av besökarna är väninnorna Alice och Sara från Mwanda. De följer den snitslade banan runt de små uppodlade åkrarna inne på området. De småfnittrar lite men antecknar noga allt som sägs i sina svarta anteckningsböcker och ritar små illustrationer som visar hur grödorna är planterade. För här odlar Vi-skogen under hela året olika typer av grödor med hjälp av agroforestrymetoder. På så sätt kan bönderna själva komma och jämföra till exempel hur bra olika sorters majs växer, vilka växter som kan planteras tillsammans med majsen för att få bort ohyra, vilka träd som binder kväve i jorden och förbättrar jordmånen, hur man samlar ihop vatten på gården när regnet. Alla de agroforestrymetoder som Vi-skogen lär ut till tiotusentals bönder i östra Afrika finns här samlade på en och samma yta. Det är som ett böndernas legoland där allt är möjligt – med lite fantasi och jävlaranamma.

Sara är en av bönderna på open learning

Sara är en av de tusentals bönder som kommer till Vi-skogens open learning för att lära sig mer om grödor och agroforestry.

 

Att leva med HIV – och samtidigt försörja sju barn 
Saras man dog i HIV för några år sedan. Idag försörjer hon själv sina sju barn. I’m struggeling, säger hon och böjer sig fram för att lågmält berätta att även hon har HIV. Hon är trött. Trött av sjukdomen. Trött av jordbruket. Det är tungt att driva runt gården helt själv. I behandlingen av HIV är näringsrik kost en oerhört viktig del, medicinerna kan bara göra 25% av jobbet medan rätt mat sägs stå för nära 75% av behandlingen här. Därför blir utbildningen kring köksträdgården idag extra viktig för Sara. Hon läser på skyltarna vid bladgrönsakerna: Boost your immune system. Good for those with anemia. Sara antecknar. Jo, några av de här ska hon prova att odla hemma.

Blommor som bekämpningsmedel
Vi passerar en tjock rad med knallgula blommor. Fint tänker jag, lite piffigt. Nej nej, det här är inte för att det ska vara snyggt, säger utbildaren vi möter. De här blommorna är naturliga insektsmedel och samtidigt attraherar de bin. En perfekt blomma att plantera intill majsen, inte minst om du är biodlare och vill ha bra honung. Sara antecknar, jo, det här ska hon berätta för sina grannar som inte kunde komma idag. Bekämpningsmedel och kemiska gödningsmedel är dyra och har ofta negativa konsekvenser för skördarna på långsikt – men på kort sikt kan de öka böndernas inkomster markant. En fin balansgång att hantera och därför lyfter Vi-skogen fram alterantiva metoder. Samplantering. Kompost. Smarta växter.

Gula blommor - poppis bland bin och samtidigt ett smart insektsmedel

Gula blommor - poppis bland bin och samtidigt ett smart insektsmedel

 

Hållbar förändring som tar tid
Sara har känt till Vi-skogen i några år, men det är först på sistone som hon har börjar jobba aktivt med agroforestry på sin gård.
Jag har fått trädplantor av Vi-skogen som jag planterat tillsammans med majsen och så har jag börjat kompostera, berättar Alice. Jag får lite bättre skördar nu, men du vet det tar tid att förändra. Så jag vill lära mig mer, därför är jag här idag.

Utbildningen är enkel – men effektiv. Här finns inget behov av flashiga PowerPoint-presentationer, interaktiva appar eller 3D-skrivare. Ett blädderblock med viktiga fakta och en inspirerande facilitator räcker långt. Och det blir ringar på vattnet.

Sara antecknar noga i sitt svarta block och frågar om de olika teknikerna. Smart tjej.

Sara antecknar noga i sitt svarta block och frågar om de olika teknikerna. Smart tjej.

 

vad hoppas Sara på framöver?
- Jag vill såg gärna gå Vi-skogens utbildning i jordbruksplanering och entreprenörskap. Det skulle ge mig jättemycket.

Nämen jag trivs. Stortvis faktiskt.

Nämen jag trivs. Stortvis faktiskt. När min pappa såg den här bilden sa han: Det här Linda, det här skulle farfar Calle varit med på. Och han har rätt, min älskade farfar, bonden från de skånska vidderna, hade älskat det.

 

  • Kristina Otieno

    Oh, vilket härligt jobb du har. Jag är lite avundsjuk, skulle vilja vara i din ålder i stället för 68, då hade jag kunnat satsa på detta. Men VI-skogen fanns ju inte förrän på 80-talet.
    Lycka till, hälsar Kristina Otieno Opee (har en liten anknytning till Kenya, ingift, men skild).
    PS
    Har rest med VI-skogen tillsammans med Sten Lundgren, den finaste resa jag gjort hittills.