Hundratusentals träd och mentala tackmonument

2013-01-25 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Under 2012 planterade Vi-skogen 685 671 fleråriga träd i Uganda.

Häromdagen var vi på planeringsmöte. Zonkoordinatörer, administrativ personal, chefer och underchefer var där.  Mr Climate Change’s bullrande skratt hördes redan i entrén. Prasslande papper, knattrande tangenter och skrapande stolar fyllde det ombonade konferensrummet på Hotel Brovad. Den där ”nu-väntar-fem-timmars-tradigt-möte”- känslan lyste med sin frånvaro. Upp på väggen for ett Excel-dokument och startskottet för en dag med livliga diskussioner var avfyrat. Här skulle viktiga saker avhandlas!

Sagt och gjort. Vad som förvånade mig var det som, omedvetet, tycktes vara temat för dagen: Bekymmer.

Det var; oro för framtiden, oro för nutiden, oro för ekonomin, oro för bemanningen, oro för resurserna, oro för rekryteringen och oro för omstruktureringarna. Sunt och konstruktivt kan tyckas, om det inte vore för siffrorna som lyste i det på väggen projicerade, 3×2 meter stora, dokumentet. Under rubriken ”Achievements 2012” stod följande:

685 671 fleråriga träd

872 928 meter snabbväxande träd

3649 nya bränslesnåla spisar

887 nya solenergianvändare

87 nya biogasanläggningar

90 nystartade spar- och lånegrupper

40 nya samarbetsskolor

13 konstruerade vattentankar

Informationen tycktes gå publiken helt förbi. Istället fortsatte de att med bekymrad ton budgetera och planera det kommande året. Jag befann mig å min sida långt därifrån. I min hjärna skissade jag på ett enormt tack-Vi-skogen-monument undertecknat Jorden, kalligraferade diplom med många utropstecken och hjärtan i marginalen och komponerade reklamjinglar med texter som ”tack för att du har planterat ditt Vi-skogen-träd” (inspirerad av en känd reklamjingel vars namn jag inte tänker nämna).

Självkritik i all ära, men ibland förtjänar man en rungande applåd och en extra stor portion matooke!

/Agnes Lanker