Hej… är du där?

2015-01-28 Av: Rebecka Gustafsson i kategorin: Praktikanter 2014, Uganda

Den här praktiken går lite ut på att lära sig hur man tar hand om de sår man själv har skapat. Där i går spektrat från det strategiska till rent organisatoriska till det praktiska arbetet i fält till hur man tryggar en viss hållbarhet i det man gör. Vad spelar det för roll om man planterar ett träd när det huggs ner inom några år? Det är inte meningen att det ska vara en tävling. Trädplanterarna vs trädfällarna, eller vilka som arbetar snabbast. Vad spelar det för roll om man lär sig hur man konstruerar en vedbesparande spis om man inte kan reparera den när den går sönder? Det är mycket som ska täckas för att arbetet ska få slagkraft över lång tid.

Jag väljer att skriva de sår man själv skapat eftersom allt hör samman. Det här har jag nött om tidigare men det tål att upprepas. Idag är resultatet av vårt kollektiva medvetande. Vi kan ändra på det här om vi väljer att ändra på det här. Det som står mellan oss och förändring är rädsla. Hjärnan är rätt duktig på att lura oss. Fem sinnen att tolka verkligheten med, filtrerar utan att vara skiljt från. Det är bara som det verkar. Så skapas där ett ego som tar åt sig äran. Skapar ett jag. Som om du någonsin skulle kunna existera på egen hand.

Det är nog därför man säger älska dig själv innan du kan älska någon annan. Eller var den förändring du vill se. Ge hjärtat lite mer att säga till om. Ibland tenderar vi  ta saker på lite för stort allvar. ”-Jag- är vuxen och -jag- måste ta ansvar, för -jag- är äldre nu.” Så innebär ansvaret typ, sluta lek. Sluta chansa. Testa stanna upp, fråga dig själv vad ett barn hade gjort. Barn kramas hellre med djur än äter dem till exempel. Barn leker hellre med andra än sitter själv, är hellre ute än inlåsta i en lägenhet. Det du ser som en uppoffring för någon annan är en uppoffring för dig själv. Det du gör för dina medmänniskor och din planet, gör du för dig själv. Våga göra lite mer för dig själv. Kärlek och rädsla. Våga välja kärlek. Det kommer tillbaka tusenfalt.

Så, vad är det vi pysslar med här? Hur kan vi göra det här så hållbart som möjligt? Klimatförändringar och fattigdom ställer till det för individer (ett ord som kommer från engelskans odelbar, haha) långt ifrån den plats där vi finner orsaken. Vad kan du göra, i ett av världens rikaste länder, för att de i ett av världens fattigaste, ska få det lite mer drägligt? Hur mycket vågar du älska dig själv?

Jag läser en lista från SVT där de står att 100 kronor räcker för att utbilda en läkare att våga ta i ett barn med HIV.

Vad kostade din oxfile sa du?

Ingen fara. Din oxfile är min oxfile. Precis som barnet ingen vågar ta i är barnet i oss. Ibland glöms det bort. Vi behöver skakas om lite. Få perspektiv. Sättet vi lever på skapar klyftor och ger konsekvenser globalt och vi skulle nog må bättre av att ta lite ansvar. För vår egen skull. Visa lite mer kärlek.

Det handlar inte om att skänka bort alla ägodelar heller. Bara våga göra ett medvetet val. För att undvika en omedveten verklighet. Det är dig det handlar om. Hur hållbar är du?

Love you.

*

DSC_0146~2 Husvägg utanför Masaka
DSC_0142~2 Förändring börjar här
  • Carin

    Ja så lite musik på det ja….https://www.youtube.com/watch?v=DVnz9iyolLA
    Lovin Gaia Harder…..för vi är en del av moder jord, så när vi älskar henne, älskar vi oss själva och vice versa… ”In the circle of light”….eller life… :)) där allt förenas av kärlekskraft…. ;))) Kram vacker!