Grönavågare

2014-03-26 Av: Linda Andersson i kategorin: Uganda

FredMukasaGwayambaddhe_NalmbegaAnnet_Masaka_Uganda_2013-(14) Fred Mukasa och Annet Nalubega i Masaka, Uganda

För tio år sedan bytte Fred Mukasa och Annet Nalubega livet i stan mot livet som jordbrukare på Ugandas landsbygd. Hans föräldrar hade en gång varit bönder, och nu drogs till bylivet. Trots att de visste att jordarna var utarmade och att många bönder faktiskt gjorde tvärtom – flydde landsbygden.

- Många bönder här väljer att sälja sin jord och flytta in till stan istället, till slummen. Jag vill visa att man kan bli rik även på landet, säger Fred Mukasa, jordbrukare utanför Masaka, Uganda. Men jag var helt ny som bonde. Hur skulle jag klara mig på min odling? Jag hade ju aldrig bott i en by förut. Redan första året kom jag i kontakt med Vi-skogen och här under det här trädet bestämde vi oss för att skapa en grupp tillsammans med andra bönder och lära oss ihop.

- Då, för 10 år sedan var det helt omöjligt i den här byn att be någon plantera träd istället för mat. Men nu förstår människor. För avskogningen har gått så fort, nästan allt häromkring har huggits ner. Många skövlade skogen för att utvidga sitt jordbruk, göra träkol och få timmer, och sen återplanterade de inte träden. På tio år har klimatet och säsongerna förändrats. Nu har vi bara regn tre veckor om året och många fruktar svälten. Förut kunde det regna uppåt tio månader om året. De som hugger ner vet att det är fel, men de behöver pengarna. Då tänker man inte tio år framåt i tiden.

Avskogning och skogsförstörelse i utvecklingsländerna står för nära 20 procent av världens koldioxidutsläpp, enligt FN:s jordbruksorgan FAO. Det har förödande konsekvenser för klimatet, men också de fattiga människor som är beroende av skogen. I Uganda är idag bara 15% täckt av skog, jämfört med Sveriges 69%. Och avskogningen går fort, nära 3% per år huggs ner för att ge plats för jordbruk, för utvinning av palmolja, förse familjer med ved, och förse världsmarknaden med timmer. Trots att avskogningen i världen som helhet minskar – så ökar den i Afrika, och den ökar riktigt fort i östra Afrika.

För att förhindra avskogningen och återplantera ger Vi-skogen utbildning till bönder som Fred och Janet. Utbildning i agroforestry (samplantering av träd och grödor) och hur man kan utveckla sin gård till ett företag som ger inkomster till familjen. Idag säljer Fred och Janet kaffe, frukt och honung från sin gård. Och så träd förstås, trädplantor till andra bönder i byn.

- Mina skördar ökar, men för många andra bönder minskar de. Sedan jag började arbeta med Vi-skogen komposterar jag, använder gödsel från gårdens egen toalett och planterar träd som ger näring till jorden. Det gör att vi idag har mat så det räcker, men för många bönder här är det en seger om de kan äta ett mål om dagen. Därför kommer andra bönder hit för att be om råd. Jag gillar att lära andra och visa att man faktiskt kan klarar sig bra på sitt jordbruk.

- Vi har planterat 240 träd på gården. Mitt favoritträd är en lokal sort som heter Kifabakazi. Det finns nästan inga kvar, men det är ett bra träd för löven ger kompost till åkern, av nötterna gör vi olja, och av barken kan man göra ett bekämpningsmedel som tar bort sjukdomar från mangoträden. Och så har den blommor hela året som är bra för mina bin. Det är få träd kvar av just den sorten så bönder kommer hit för att titta och hämta fröer.

FredMukasaGwayambaddhe_Masaka_Uganda_2013-(91)