Från Kenya till Tanzania

2013-02-05 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Vår tid i Kenya är över. I slutet av förra veckan sa vi tack och hejdå till Kisumu-kontoret. Vi packade in oss själva i en av Vi-skogens bilar tillsammans med våra tillhörigheter och åkte mot nya äventyr i Tanzania. Det tog tre timmar till gränsen mellan länderna. I passkontrollen fick vi frågan vad vi ska göra i Tanzania i nästan två månader. När vi svara att vi ska lära oss mer om Agroforestry utbrister passkontrollanten glatt: ”Ooo, you are going to the Vi!”(översättning: ”Ooo, ni ska till Vi-skogen!”). Vi är långt ifrån den första gruppen från Vi-skogen som reser över den gränskontrollen.

Efter en timme på Tanzaniansk mark rullar vi in i den lilla fiskestaden Musoma i landets norra region Mara. Här mynnar Marafloden ut i Victoriasjön och staden ligger på en halv ö och omges därför av vatten. Musoma är inte lika stort som Kisumu, trafiken är mindre och tempot är lugnare. Närheten till sjön och vindarna som följer med det, gör att vädret känns mildare trots att termometern pekar på nästan samma siffror som i Kisumu. Här är det Kiswahili som talas och det är svårt att ta sig runt på bara engelska. Väl här är jag innerligt tacksam att både Anna och Tamara har bra språköron och lär sig fort. Tamara, som tidigare läst en språkkurs i Kiswahili, blir den som förhandlar på marknaden och ser till att vi får hem både bananer och mango men Anna är inte lång efter och tar varje tillfälle att öva. Själv kämpar jag fortfarande med artighetsfraserna.

På Vi-skogens kontor klarar jag mig dock gott med engelskan, kroppsspråk och ett par feluttalade artighetsfraser. Kontoret här är luftigt och ljust, personalen är vänlig och dessutom finns här en demonstrations/träningsgård för agroforestry. Vår första aktivitet när vi kom till kontoret vara att lägga en beställning på frukt och grönsaker samt nymjölkad mjölk från Vi-skogens alldeles egna kossa.

Det finns ingen tvekan i vår känsla av att vi kommer trivas bra här i Musoma de nästkommande och avslutande sex veckor på vår praktik. Nya äventyr och fältbesök väntar så håll utkik här i bloggen för fler uppdateringar från Tanzania.

På återseende

Vi-skogens kontor i Musoma, Tanzania. (Foto: T. Jönsson)

På jobbet i Musoma. (Foto: A. Lethagen)

 

/Emma Eineskog