Förbättra din by

2012-11-23 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

 När Vi-skogen börjar arbeta i ett område inleds processen med att jordbrukarna organiserar sig i bondegrupper. Vi-skogen hjälper till med utbildning kring ledarskap och administration samt stöttar grupperna till att bilda spara-  och lånegrupper (läs mer om hur dessa fungerar i Agnes Lankers blogginlägg ”Finansiella tjänster i skuggan av ett mangoträd”).

Grupperna får sedan träning i agroforestrymetoder och bönderna får hjälpa av både Vi-skogen och varandra i att implementera metoderna på sina gårdar. Genom att bönderna går samman och organiserar sig kan det stärka varandras verksamheter istället för att  konkurrera ut varandra.

I Rariada Distrikt i västra Kenya, inte lång från gränsen till Uganda, finns en grupp med 35 medlemmar som Vi-skogen hjälp att organiserat sig till att bli experter på mjölk och yoghurt.  Tillsammans förser de byn med den mjölk som behövs. Dem har byggt ett hus där de förvarar foder till mjölkkorna så att allas djur ska kunna äta sig mätta även under årets torraste perioder. Träden som Vi-skogen rekommenderat bönderna att odla på sina gårdar har gjort att gruppen har ett kontinuerligt flöde av näringsrikt foder till sina djur. Odongo Oryango som är en av medlemmarna i gruppen berättar att livet i byn har blivit mycket enklare sedan Vi-skogen kom dit och visade hur de kunde arbeta tillsammans. Passande nog heter deras grupp ”Improve  your village/förbättra din by”.

Styrelsemedlemarna i bondegruppen ”Improve your village”. Från vänster till höger, Alfred Ochieng, Linet Ochieng, William Konditi, Teresa Owvoche, Odongo Oryanga, Michael Hay. (Foto: Anna Lethagen)

/Emma Eineskog