För våra barnbarns skull

2013-03-12 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Gruset krasar under sandalerna när vi med kamerorna i krampaktiga grepp kanar oss nerför slänten. Rädslan för att förstöra låneutrustningen och skräcken för att göra en dundervurpa mitt framför ett tiotal väntande bönder tävlar i intensitet. Tyst för mig själv rabblar jag: tungan rätt i mun, fötterna ner. Tungan rätt i mun, fötterna ner…

Lyckligtvis blir jag bönhörd och mötet med Balyejusa Farmer’s Group i Mawumdwe, centrala Uganda, visar sig vara mödan värd. I skuggan av tak gjorda av torkade bananblad samsas en liten grupp kvinnor. De håller på att sätta sticklingar till nästa omgångs plantskolesortiment.

Mary Mayanja och Namala Goreta är två av gruppens fyrtio medlemmar.

Gruppen, vars namn betyder ungefär ”De andra kommer att avundas oss”, bildades 2002 på initiativ av Vi-skogen och har idag närmare 40 aktiva medlemmar. En majoritet av medlemmarna är kvinnor. Plantskolan är bara en liten del av gruppens verksamhet. Deras verkliga styrka är spar- och lånegruppen.

– Vi ville skapa ett alternativ till bankerna med deras höga räntor och orimliga krav på säkerhet, berättar gruppens ordförande Yosamu Nyago.

Yosamu Nyago förklarar att deras säkerhetssystem bygger på personliga egenskaper – anser de övriga medlemmarna att låneaspiranten är ansvarsfull så har hen också rätt till ett lån. Och trots att insatserna, och lånen, är små har det gemensamma kapitalet sakta, men säkert ökat.

– I mars har vi vår nästa utdelning – 3 750 000 shilling*, säger Yosamu Nyago och kan inte hålla emot ett ”från öra till öra”-leende.

Men trots den positiva utvecklingen är medlemmarna inte sena att kritisera sig själva. De menar att kaffeplantorna kräver bättre skötsel, att citronerna måste ympas för att öka i värde och att de borde ligga på MMUDFA** så att de får mer utbildning.

– Det måste bli långsiktigt. För våra barnbarns skull, avrundar Yosamu Nyago högtidligt.

/Agnes Lanker

* cirka 9400 svenska kronor
** Mityana Mubende District Farmer’s Association