Ett land på framfart

2014-11-10 Av: Fia Molander i kategorin: Praktikanter 2014, Rwanda

Då har det blivit dags för mig att skriva mitt första blogginlägg (någonsin!). Jag tänkte börja denna resa både vad det gäller bloggvärld och Rwanda med att berätta vad jag är intresserad av och vad jag kommer att göra här i huvudstaden Kigali.

Mitt intresse ligger i hur vi människor kan använda naturresurser på bästa möjliga sätt, ett sätt som gör att vi kan fortsätta använda de i väldigt många år till. Min uppfattning är att om detta ska lyckas på lång sikt måste vi sträva efter hållbarhet då det gäller miljön men även när det gäller människors ekonomiska och sociala möjligheter. Vi-skogens arbete är intressant eftersom det kretsar kring alla dessa aspekter och hur de genom lite kreativitet och vilja kan samspela.

Rwanda Iphone-1 Rwanda kallas även De tusen kullarnas land. Foto: Ellen Nordström

Rwanda är ett land som utvecklas i snabb takt på alla håll och kanter. I rapporten Vision 2020 beskrivs vad landet vill uppnå till år 2020. En del i rapporten handlar om jordbruk och målet att vända Rwandas jordbruk som till största delen är självförsörjande till att även generera en stabil inkomst. Som organisation i landet jobbar Vi-skogen mot samma mål. En del av arbetet handlar om att ge utbildning och stöd till bönder som vill utveckla affärsidéer för att få en inkomst. Under mina fem månader som praktikant kommer jag att titta närmare på den här typen av aktiviteter. Vi har redan besökt bönder som säljer passionsfrukt och trädtomater, andra sysslar med grishållning, fiskdammar och biodling för pollinering och försäljning av honung.

Rwanda Iphone-2 I Gikomero utanför Kigali sysslar bondekooperativet ”Abasonzeyeiterambere” (”hungriga efter utveckling”) med biodling och honungsproduktion som de säljer lokalt och i staden. Foto: Ellen Nordström
Rwanda Iphone-0118 På väg till nästa besök passar vi på att köpa frukt på den lokala marknaden. Ellen och Claude är nöjda och belåtna. Foto: Fia Molander
Rwanda Iphone-3 Tito är ordförande för gruppen ”Abahusimbaraba” (”Enas för att utvecklas”) som säljer fisk av arten Tilapia från sina fiskdammar. Foto: Jean Claude

Gemensamt för alla aktiviteter är att det finns ett tydligt hållbarhetstänk som går hand i hand med agroforestry. Det blir min uppgift att jämföra fördelar och risker med olika aktiviteter och hur mycket kapital som krävs. Finns det kanske sätt att förbättra metoder eller några nya möjligheter.

Under de senaste dagarna har vi varit på studiebesök hos olika grupper med idéer. Vi besöker Kigali Farms som förespråkar odling av svamp som en alternativ inkomst till traditionella grödor. Kanske är svampodling ett alternativ för Vi-skogens bönder? Svampen odlas i plastpåsar/tuber med substrat som täcks med ett tunt lager jord. Det är relativt billigt att starta upp men kräver en del omvårdnad.

Rwanda Iphone-0119 Företaget Kigali Farms säljer färdigt substrat till bönder som vill odla svamp. Foto: Fia Molander

Damascene är agronom och rådgivare till svampodlare. Han säger att man måste ta hand om sina svampar varje dag likt sin familj, ”gå dit på morgonen och se hur deras natt har varit”. Om de behöver vatten, vind eller kanske lite mer ljus. Svampen är full med protein och näringsämnen och kan vara ett bra supplement till kött då undernäring är ett stort problem. När svampen skördats kan man möjligtvis använda substratet (som är fullt av organiskt material) till att gödsla sina grödor och på så sätt använda näringen maximalt.

Rwanda är ett land på framfart och fullt med entreprenörer och kreativa människor med stort hopp om framtiden. Det är otroligt häftigt att få vara med och se utvecklingen när det händer. Känslan av att Rwanda är på gång är påtaglig.

  • Maja Kling Ek

    Så himla mycket intressant ni får vara med om! Superbra första blogginlägg! Kram

  • Evauuuuuuuuuuu

    Nice! trevligt med en ny vinterblogg att följa!

  • Amanda

    Så spännande!!!:D <3