Ett kvinnokollektiv i Bugene – som klimatkompenserar

2015-01-07 Av: Linda Andersson i kategorin: Tanzania

Systrarna Letisia Pastory och Petronilla Migambile med barn och barnbarn Systrarna Letisia Pastory och Petronilla Migambile med barn och barnbarn.

De möter mig på trappan. Kvinnorna i sina mönstrade kangas. Håret prydligt flätat. Barnen på höften. Tungorna smattrar av hälsningsfraser på swahili och jag försöker hänga med. Klämmer fram ett shikamoo till den äldre, rakt översatt får jag kyssa dina fötter, vilket jag naturligtvis aldrig skulle göra, men det jag egentligen ber om är hennes välsignelse. Kämpar fram ett Nimefurahi kukutana nawe, skratten bryter ut och jag blir inbjuden att sitta ner. Vi bjuds på stekt cassava och sött citrongräste, allt från gården. Sällan uppskattar jag en måltid så som på en plastmatta i ett vardagsrum på östra Afrikas landsbygd.

Det är en ovanlig konstellation. Familjen vi besöker. De två kvinnorna, som öppet och med blicken fäst på mig berättar om sin vardag och samarbetet med Vi-skogen. Inte en man i sikte. Ingen som tar över frågorna. Ingen som gör att kvinnorna får sitta ute i hallen. Det är bara vi. Och jag kan fråga vad jag vill.

- När våra föräldrar dog fick vi ta över gården, berättar Letisia Pastory. Nu har vi 7 acres och odlar banan, majs, bönor, nötter och träd. Det har varit en bra säsong, med mycket regn, så vi har majs så det räcker.

Det är ovanligt. Att två kvinnor tar över en gård. Men utan äkta män i livet och utan bröder så fanns det ju ingen annan att välja på. Så då blev det systrarna Letisia Pastory och Petronilla Migambile som flyttade in. Med sina döttrar och barnbarnen, alla delar de på tre rum, med halm på golvet i sovrummet och köket på gården. Det är enkelt. Väldigt enkelt. Men du vet när man kommer in i ett hus. Och man känner kärleken mellan väggarna. Man hör nästan skratten från måltiderna genom åren. Man upplever värmen från familjen. Utan att kunna sätta fingret på varför. Det är ett hem.

Men det är också ovanligt att ett kvinnokollektiv i Bugene börjar klimatkompensera. Ja, eller rättare sagt plantera träd för att binda koldioxid och på så sätt kunna sälja klimatkompensationen till Svenska företag. För förenklat, är det så det funkar, tillsammans med Vi-skogen och Plan Vivo. Familjen har genom sin bondegrupp fått utbildning i agroforestry och trädplantering, valt att plantera en skogsdunge med Cedrela odorata i raka rader, och binder på så sätt koldioxid i träden under lång tid. Hur mycket koldioxid som lagras beräknas noggrant och Letisia och Petronilla får en bonus för varje ton. Och 11 110 kilometer därifrån väljer ett Svenskt företag att köpa koldioxidinlagringen – och hjälper samtidigt en familj på Tanzanias landsbygd att komma på fötter.

Cedrela Odorata - grymt bra agroforestry träd faktiskt. Och funkar fint som koldioxidinlagrare. Cedrela Odorata – grymt bra agroforestryträd faktiskt. Och funkar fint som koldioxidinlagrare.

- Vi har använt pengarna till att köpa getter och kycklingar, berättar Letisia och visar oss stolt åtta välmående bräkande getter. En del av pengarna använder vi också till att hyra in hjälp med gården, det är mycket jobb att gräva och rensa ogräs.

Förutom de många träden så skvallrar diken och gropar på gården om att utbildningarna från Vi-skogen i hållbara jordbruksmetoder verkligen gjort intryck på systrarna. Diken för vattenavrinning, minimal plogning och kompostering gör att familjen ökar sina chanser till bra skördar. Och skogsdungen, den har Letisia redan långtgående planer för.

- Trädens grenar ger oss ved, och när de vuxit färdigt om många många år så ska jag använda dem till timmer. Under tiden förbättrar träden jorden på den här åkern. Jag ska ge den till min son när det är dags för honom att ta över.

Jag kan fråga vad jag vill. Men jag väljer att inte fråga hur föräldrar, män och bröder dött. Vi låter det vila till nästa gång vi ses. För av alla bondefamiljer jag besöker, är kvinnokollektivet i Bugene en som jag kommer återvända till.

420 träd har de planterat tillsammans, Letisia och Petronilla. Träd som ger näring till jorden, binder koldioxid - och vars grenar ger  gratis ved till matlagningen. 420 träd har de planterat tillsammans, Letisia och Petronilla. Träd som ger näring till jorden, binder koldioxid – och vars grenar ger gratis ved till matlagningen.