Ett gemensamt jordklot med massvis av härliga människor

2014-10-20 Av: Amanda Dahlin i kategorin: Praktikanter 2014, Uganda

Så sätter bloggandet igång och det första inlägget skrivs redan innan avresa, på tåget upp till Stockholm, Arlanda, där resan mot Entebbe, Uganda, har sin utgångspunkt.

amanda_dahlin_oktober På väg.

För att skapa en uppfattning om mig, en av de sex praktikanterna för Vi-skogen 2014/2015, kan jag först och främst säga att det som drev mig att söka till Vi-skogens praktikplats var känslan att göra något som maximerar möjligheten att utvecklas för egen del. Att även få insikt i biståndsarbete och hållbar utveckling vägde tungt. Att jag avsätter de här fem månader för att leva i Uganda känns självklart på grund av den möjlighet till ökad förståelse för en annan del av världen som faktiskt kommer att erbjudas. Vi-skogens arbete tar sig uttryck på så många olika plan med alltifrån utbildning i hållbart jordbruk, stöd i förståelse för personlig ekonomi och entreprenörskap och hur detta kan bidra till ett mer jämlikt samhälle. Jag ser fram emot att underbygga argumenten för hur och varför klimatfrågan kräver sitt utrymme i det vardagliga livet oavsett vart vi lever.

Jag vill under mina månader som praktikant skapa en egen uppfattning om arbetet som syftar till att driva utvecklingen mot en mer jämställd värld. Detta kan sättas i relation till världen vi lever i idag där de senaste siffrorna från den årliga Global Wealth Report från storbanken Credit Suisse visar att de rikaste tio procenten av världens befolkning sitter på 87 procent av världens tillgångar.

Med de siffrorna i ryggen känns det ännu mer motiverat att göra den här resan. Hur ser det ut i de delar av världen som är så bortkopplade från det samhälle vi har byggt i Västvärlden och Sverige idag? Jag hoppas kunna lyfta fram aspekter som skapar ökat intresse för en annan del av jordklotet. Det finns många anledningar att vara nyfiken eftersom vi lever i en allt mer sammankopplad värld. Det är ett gemensamt jordklot med begränsade resurser men massvis av härliga människor.

Jag ska göra mitt yttersta för att förmedla detta. På återseende!