Ett eget träd.

2014-05-23 Av: Linda Andersson i kategorin: Benta och John

BentaJohn_Kisumu_March23_2014-041

”Linda – you are back!” Bentas handslag blir till en kram. Den gemensamma glädjen att återses. Det är andra gången jag besöker #FamiljenMuga, en av Vi-skogens instagramfamiljer som fotograferar sitt vardagsliv och delar det med dig och hela världen. Så att vi kan se hur gården utvecklas, dag för dag.

Två månader har gått sedan vi sist sågs. Ivrigt visar Benta mig runt. ”Du vet, mycket har hänt sedan sist.” Jag ställer mig med de blå tygskorna i åkern. Blickar ut. Hon har rätt. På två månader har de med hjälp av Vi-skogens utbildningar och stort engagemang i sin egen framtid förändrat gården. Fältet är nyligen rensat från ogräs och ligger redo att sås. Bananplantorna omges nu av djupa vatteninsamlande gropar för att öka skörden. Raden med calliandra är nyplanterad – ett perfekt agroforestryträd som ger foder, binder kväve och håller jorden på plats. Mellan calliandra några andra välkända plantor. ”Jo, jag planterade några Eucalyptus också för jag tänkte att…..” börjar Benta men avbryter sig och vi skrattar båda två. För hon vet vad jag tycker. Eurcalyptus är inte ett träd Vi-skogen rekommenderar, visst bra till timmer, men förstör jorden runtomkring så att få grödor kan växa. Allt är inte en spikrak väg.

”Linda, jag vill att du planterar ett träd idag. En whistling pine, här på gården. Det ska heta Linda.” Det är en planta från deras egen nursery, plantskola. Hon visar hur jag ska göra. Benta håller i kameran. Finssar när hon tar fotot. ”Så här?” Jodå, nästan hela jag är med, och lite av mitt träd. Mitt träd: Linda.

BentaJohn_Kisumu_March23_2014-241 Jag och min whistling pine på #FamiljenMugas gård.

Nä, alla får inte uppleva lyxen att se sitt eget Vi-skogenträd planteras. Men de bönder jag träffar under mina besök i våra projekt planterar vart och ett av dem med omsorg. Vårdar det. Som om varje träd hade ett namn. Kanske är det här just ditt träd för din tjuga. Eller det där. Eller det där borta Kanske är Benta en av de bönder som fått ta del av din hundring och fått utbildning i agroforestry. Kanske är det #FamiljenMuga som får ta del av just din morsdagspresent via Vi-skogen.

 

BottleBrush_SinokoVillage_Kitale_Kenya_March_2014-(1) Kanske här det här ditt träd.
Jacaranda_GilbertWanyama_SinokoVillage_Kitale_Kenya_March_2014-(1) Eller det här i Kenya.
Vi_Tz_PlanVivo_2013_AkwilinaAlex-(4) Kanske alla de här i Tanzania.
NamudduRose_SikyomuGroup_Mpigi_Uganda_2013-206 Eller det här i Uganda.

 

BentaJohn_Kisumu_March23_2014-096 Kanske är det Familjen Muga som får del av utbildningen från din hundring? Eller för träden du planterar genom Vi-skogen till Morsdag?

Jag har ett träd. Och det heter Linda. Vad heter ditt?

 

 

 

 • Cecilia

  Besöker du någon gång Olof Palme Center i Kitale? Vi planterade, genom Vi-skogen, träd där på centret 1995 till minne av våra anhöriga som omkom i Estonia. Jag skulle gärna vilja veta om de står kvar och hur mycket de har växt. Försöker få tag på någon som kunde ta en bild kanske…

  Med vänlig hälsning,
  Cecilia

  • Linda Andersson

   Hej Cecilia!

   Först och främst – tack för er minnesgåva. Aboslut, jag besöker vårt Agroforestry Training Center när jag är i Kitale. Jag ska se vad jag kan göra. Maila mig gärna på linda.andersson@viagroforestry.org. Hälsningar /Linda