En och en halv vecka i Mityana

2012-12-17 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

I en och en halv vecka har vi nu varit hos en partnerorganisation som heter MMUDFA (Mityana-Mubende district farmers association)som ligger i Mityana. Mityana ligger ungefär en timme utanför Kampala och är en livlig liten stad. Arbetarna på MMUDFA tog emot oss med öppna armar och de verkade glada att ha oss där. ”En och en halv vecka är alldeles för kort tid” sa Emmanuel som är koordinatorn på kontoret, varpå jag svarar: Jo, men vi måste ju hinna till julfesten i Masaka på torsdag.

Shemfix visar oss olika plantor

Men trots den korta tiden så har det varit ett fullspäckat schema med många intressanta saker. Vi har knappt befunnit oss på kontoret utan mer i fält vilket uppskattades väldigt mycket av mig och teamet. På den internationella Aidsdagen åkte vi till en liten by där det skedde gratis Hivtest. Kontorets naturmedicinare, Shemfix Sserugga, tog med oss ut i en liten dammig bil på en färd. Bland annat besökte vi en skola och sedan testade vi grafting (eller kanske rättare sagt att operera) träd på MMUDFAs plantskola. Shem är egentligen jordbruksrådgivare på Mmudfa och plantdoktor som han själv kallar det(mer om grafting här http://www.viskogen.se/blog/blogg/att-ympa-ett-mangotrad/).

 

George översätter

Det har också blivit en hel del resor på motorcyklar till skolor och bönder. Emmanuel skaffade fram hjälmar till oss eftersom att han trodde att James på kontoret i Masaka skulle få spader om han skulle få höra att vi åkte med utan hjälm. Vi deltog också lite på ett stort möte med 70 bönder. Det talades mest luganda men vi fick det översatt av bland annat George och Shemfix.

 

 

Eftersom att vi bodde på hotell i Mityana så kunde vi inte laga vår egen mat. Vi åt lokal mat varje dag som faktiskt är billigare än att laga mat hemma. På fredagen blev jag väldigt trött på matooke (matbananer) och den övriga maten som serveras i det ugandiska köket. Som tur var åkte vi in till Kampala över helgen där det erbjuds mat över hela världen. För oss blev det indiskt, japanskt och pizza.

Efter en matrik och tröttsam helg åkte vi tillbaka till Mityana. Vi besökte fler bönder och Emmanuel körde oss med bilen till sin mamma som har en liten gård. Det blev en väldigt intressant bilfärd. Medan Emmanuel körde bilen berättade han en historia från Tyskland där han var på besök en gång, att en liten pojke hade gnuggat på honom och kollat på sitt finger om det hade kommit någon smuts. När Emmanuel berättade historien skrattar han nästan ihjäl sig och kör nästan på en ko på den lilla grusvägen. Som tur är så är det bara en av backspeglarna som träffas av kons bakdel men detta gör att Emmanuel skrattar ännu mer och hans skratt smittar av sig på mig som också börjar skratta. Kossan verkar helt obekymrad.

På vår sista dag besökte vi ett ställe som tillverkar produkter av pumpa. Pumpavin, pumpajuice, pumpafrön, soltorkad pumpa och pumpapulver var ett urval av sortimentet som gick att köpa. Senare på kvällen samma dag hade alla anställda anordnat ett möte med oss som mer kändes som en fest. Vi fick ett varsitt diplom för vår tid med MMUDFA och skakade hand med alla igen.

Min chaufför ,Yonah, berättar fördelarna med grafting

Matovu Causara kollade nyfiket på oss och våra kameror

Emmanuel gillar planering

Henry visade oss runt bland pumpor