En oas bland brända fält

2013-03-05 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

När vi stiger ur Vi-skogenbilen slår värmen mot oss. Solen står i zenit och bränner våra hjässor.

- Ser ni skillnad på kullarna? Frågar vår guide Paul Pascal och pekar bort mot två kullar. En kulle, stenig och eroderad bredvid en annan fullbeväxt av gröna träd.

- Den gröna kullen tillhör Katisho Salehes mark. Där skyddar han lokala träd och låter de växa i fred. Vi har arbetat tillsammans med honom sedan tre år tillbaka och det är hans gård vi nu ska besöka, fortsätter Paul, som till vardags arbetar som zonkoordinator med Vi-skogenbönder i området Zerengeti i Tanzania.

Vi vandrar mellan majs- och bomullsfält, hårt påverkade av den gassande solen. En stig leder oss in i ett skogsparti. Solens hårda strålar byts ut mot efterlängtad skugga och den varma heta luften fylls av friskare syre. Vi är framme vid Katishos gård.

Katisho är en spänstig och glad man. Det är svårt att tro att denna nyfikna och energiska man redan hunnit fylla 67 år! Han är ivrig att visa sin tomt och berätta om de framgångar som skett sedan han för första gången kom i kontakt med Vi-skogen.

Katisho har alltid haft skogsbruk. När han fick chansen att utveckla sina träd- och jordbrukskunskaper tillsammans med Vi-skogen var han inte sen med att ta chansen.

- Med Vi-skogens hjälp har jag lyckats att få stabilare inkomst. Träden bevarar jordens näringsvärde och förhindrar jorden från att erodera, berättar Katisho inlevelsefullt. Med Vi-skogens hjälp har jag lärt mig att ta tillvara på regnvatten som ni ser. Jämför de här två fälten! Utropar Katisho och pekar på två områden på var sin sida om gården.

Mycket riktigt kan vi se skillnad på fälten då vi vrider våra huvuden i 180 grader för att jämföra ett trädbeväxt grönt område med ett solblekt, torrt dito.

Det är lätt att se att Katisho uppskattar den kunskap han har förvärvat med Vi-skogens hjälp. Katisho är stolt över de resultat han har kunnat åstadkomma.

- Sedan jag började plantera träd som Vi-skogen rekommenderar har mikroklimatet förändrats till det bättre. Det är svalare här på gården och lokalt faller regnen mer ofta, vilket även mina grannar uppskattar, förklarar Katisho.

Med ny energi lämnar vi Katishos svala gård. Tillbaka till Vi-skogenbilen vandrar vi mellan fält som bleknat under den starka solen. Vi är hoppfulla om att även dessa fält en dag kommer att stå gröna med hjälp av kunskaper som Katisho förvärvat genom Vi-skogen.

Katisho Salehe är glad över att hans trädodlingar har förbättrats sedan han kom i kontakt med Vi-skogen för tre år sedan. Mikroklimatet kring hans gård har gynnats av hans nya kunskaper som han kunnat ta del av genom Vi-skogen. (Foto: T. Jönsson)

Doricas, stående framför farfars hus, var nyfiken på besökarna med kameror, block och konstiga språk. (Foto: A. Lethagen)

Magesa lutar sig mot ett av farfars många träd. (Foto: A. Lethagen)


Katisho Salehes gård är en grön oas. (Foto: A. Lethagen)

/Anna Lethagen