En mammas plan

2013-12-10 Av: Louise Johansson i kategorin: Landsbygd, Praktikanter 2013, Uganda

Majs ligger utspridda på tork på hela gårdsplanen som en vit matta. Barn kommer springandes på bara fötter över majsen och stannar precis bakom jeepen, där vi håller på att stiga ut. Snart har vi alla grannbarns nyfikna ögon på oss.

Vi har anlänt till Esthers och Galasiyanos gård, som ligger i Kikonda. Ett område med starka rötter inom boskapsskötsel. Paret hälsar oss välkomna och vi går tillsammans mot en plats i skuggan, med hela skocken av barn i en ström efter oss.

Esther Ngenzampola på 38 år är en vacker kvinna. Hon har höga kindben och slät hy. En pärlrad av vita tänder och ett par ögon som utstrålar glädje, men samtidigt djup och styrka. Hennes händer och armar är kraftfulla och större än man omedelbart skulle tro, när man ser hennes finslipade ansikte och lilla kropp. Hon sitter på en vit säck på marken, med sin runda gravida mage och minst 12 barn omkring henne. Inte alla är hennes egna. Själv har hon sex barn och ett på väg.

Esther med alla barn runt sig Photo: Mia Madsen

Esther har varit bonde i 10 år och är väldigt stolt över att hon och hennes man själva har sparat ihop till den 16 ha stora gården. Hon hade en tydlig plan, tidigare när hon jobbade. Varje litet överskott gick åt till att köpa land.

En granne som står bredvid och lyssnar har en annan förklaring på Esthers framgång;

- Hon har stort tålamod, säger han beundrande.

Men trots sin stora framgång i att skaffa sig mark, har Esther stora utmaningar varje dag. Hon har en tydlig plan för sina barn. Dom ska gå i skolan och utbilda sig för att få bra jobb i framtiden. Men det är dyrt att betala skola för sex barn, vilket gör att hon har varit tvungen att ta lån i den lokala låne- och spargruppen. Varje gång hon skördar sina grödor, går pengarna åt att betala tillbaka lånen. Nästa gång skolpengarna ska betalas har hon inget överskott kvar och måste låna pengar igen.

Hennes skördar har dessutom minskat sen hon började med lantbruket. Jordarna är utarmade på grund av intensivt lantbruk. Klimatförändringarna har lett till torka och endast oregelbundna regn. Den stora utmaningen är bristen på vatten. Utan tillräckligt med vatten till korna minskar mjölkproduktionen. Under torrsäsongen drabbas området ofta av bränder som ödelägger kornas gräsgångar. När korna inte får tillräckligt med mat och vatten, blir det inte heller tillräckligt med gödsel till bananplantagen. Produktionen minskar således på flera håll.

Esther i bananplantagen

Esther har ändå stora förhoppningar inför framtiden. Familjen har för bara en månad sen byggt en stor vattentank på gården. Tanken ska samla upp och lagra regnvatten, men den hinner inte fyllas innan den stundande torrperioden. Förhoppningsvis ska den fyllas under nästa regnperiod och familjen ser då fram emot att slippa en del av det hårda jobbet med att hämta vatten och samtidigt få en större produktion från sina djur.

Kombinationen att ha bättre tillgång till vatten och att de har börjat plantera träd på gården, ska ge bättre jordar i framtiden med. Träden kan ge skugga och därmed motverka avdunstning. Vissa kan ge frukt och näring till familjen. Andra kan binda kväve och därmed förbättra jordens produktionsförmåga. Gemensamt för alla träden är att de tillför organiskt material till jorden, samt förbättrar jordens vatteninfiltration, som tillsammans ska ge bättre jordar på sikt.

Esther berättar lugnt men ändå med beslutsamhet om sina planer. Jag är imponerad över hennes målmedvetenhet och långsiktiga planerande och förstår verkligen vad grannen menar med hennes tålamod. Hon är en kvinna med en plan och planen gäller hennes barn. Hon vet att det kan ta tid, men har ändå förtroende för att hon en dag ska lyckas. Jag märker hur barnens framtid och välmående är i fokus för alla hennes framtida planer. När hon får frågan, vad som gör henne glad svarar hon utan tvekan: ”när barnen lyckas i skolan.” Man ser genast glädjen sprida sig i hennes ögon, samtidigt som hon lägger armen runt flickan som sitter närmast.

Barnen observerar oss nyfiket när vi går i bananplantagen

Vi gör en rundvandring på gården, där vi får besöka bananplantagen och se början på deras agroforestryarbete, återigen med strömmen av barn tätt i hälarna. Esther pekar och förklarar hur hon ska göra med marken i framtiden. Det finns många planer. Planer om kaffeplantor. Trädplantering. Djurfoder. Bevattning. Förädlade koraser och framförallt mätta, lyckliga, välutbildade barn med hela livet fram för sig.

 

 

 

 

 

 

 

  • Ulrika P

    Åh vad fint!