En hemkommen praktikant

2014-05-06 Av: Anna Samuelsson i kategorin: Funderingar, Praktikanter 2013, Tanzania

23 mars kom vi hem. Idag är det 42 dagar sedan. Nu är det maj. Full rulle kanelbulle med efterarbete och det svenska livet. Jag är fortfarande förvirrad. Har jag just spenderat 5 månader i Tanzania eller var det en dröm? Tanzania har blivit blekt i mitt minne, sakta börjat tyna bort.

Första två veckorna hemma mådde jag så himla bra. Jag hade Tanzania med mig, jag kände mig trygg, oövervinnerlig och stark. Sedan blev det kaos. Sverige-Tanzania, Tanzania-Sverige. Kulturkrock åt andra hållet. Jag drogs in i det svenska beteendet, jag försökte streta emot men fann snart mig själv bete mig som alla andra: Smartphone, inpluggad, uppkopplad, enormt avstånd till människor, höger sida i rulltrappan, egentid och let’s dance. Stressen. Sova oroligt. Hög puls redan efter frukost. Rastlös. Egocentrisk. Ta allt för givet. Köpa nytt. Vill ha mer.

Förvirring. Vem är jag egentligen? Gillar inte hur skrämmande snabbt det gick. Självförakt. Finns inget tanzaniskt kvar i mig?

Jodå. Det finns det. Och det får mig att må bra. Får mig att känna mig fri. Gör att jag släpper bekymren, stressen och besluten. Får mig att känna lukten, värmen och kärleken i landet på T.

Dansa. Skaka på allt som går att skaka på till rytmen från trummor. Barfota. Fri. Tanzanisk.