En hälsning från Kenya!

2012-11-01 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Först två månader på Nordens folkhögskola Biskos Arnö, sedan 17 timmar på flyg, två dagar i Nairobi och till sist en nio timmars lång bussresa innan vi var framme i hamnstaden Kisumu som kommer vara vårt hem det nästkommande fyra månaderna.

Kisumu är Kenyas tredje största stad, den ligger vackert placerad vid Victoriasjöns nordöstra kant, i provinsen Nayanza. Kisumu är varmare än Nairobi och periodvis väldigt torr. Vi har varit här i snart två veckor nu och temperaturen har bara vid ett fåtal tillfällen krupit ner under 20 grader, detta bara på natten. Dagtid bränner solen och temperaturen är stabil runt 30-graders sträcket.

Vi befinner oss i en av årets två regnperioden, den korta perioden med korta regn. På eftermiddagarna sveper mörka moln in över Kisumu och med lite tur släpper dem ifrån sig en välbehövd och svalkande regnskur. Men det är inte varje dag, och människor här konstaterar att det har blivit svårare att förutspå när regnen skall komma, dem säger att det blivit färre och mindre regn.

Det är med detta i bakhuvudet som vi i fredags förra veckan lämnar Vi-skogens kontor och åker ut i fält för att möta några av de bönder som arbetar tillsammans med Vi-skogen. Ju längre från staden vi kommer desto mindre och skumpigare blir vägarna. Tillslut kör den fyrhjulsdrivna pickupen av på en smal och krokig väg som mer liknar en puckelpist än en körbar bilväg. I slutet av den möts vi av den glada bonden Richard Okula.

Richard visar runt oss på sin gård med en ödmjuk stolthet som är både välförtjänad och enkel att se var den kommer ifrån. Gårdens känns som ett skolboksexempel av den perfekta agroforestrygården. Det är först när vi står där och ser alla komponenter av de olika agroforestryträden, komposten, djuren, fiskdammen och diversiteten av olika grödor som finns på gården som jag börjar förstå allt det jag läst om. Richards gård myllrar av liv och det är svårt att förstå att hans gård ligger i ett område som drabbas hårt av torkan.

Mary Celestine är en av Vi-skogens rådgivare som arbetat med bönder som Richard. Hon stannar vid en stor stenbumling och berättar att hon ofta möter bönder som säger att de inte finns plats för träd på deras gård. Men Richard är en perfekt förebild för att visa att det bara är fantasin som sätter gränser. Hon pekar på sprickan i den stora stenbumlingen och däremellan växer ett stort och välmående mangoträd som Rickard själv har planterat.

Mary Celestine är en av Vi-skogens rådgivare som arbetat med Richard. Hon stannar vid en stenbumling och berättar att hon ofta möter bönder som säger att de inte finns plats för träd på deras gård. Men Richard är en perfekt förebild för att visa att det bara är fantasins som sätter gränser. Här växer ett mangoträd mellan stenarna.

 

Ett mangoträd kan växa bra även mellan två stora stenar.

 

Innan vi lämnar gården gräver Richard fram en välsmakande, söt cassavarot som vi bjuds på tillsammans med lovord om att vi är hjärtligt välkomna tillbaka och att vi då skall stanna längre.  Något som vi gladeligen tackade ja till.

I skrivande stund befinner sig Tamara och Anna, mina två praktikantkolleger hemma hos Richard. Dem har varit där sedan tidig måndags morgon och det kommer att bli en fyra dagar lång vistelse. En vistelse som dem kommer berätta mer om här i bloggen så snart de är tillbaka.

 

På återseende

Emma

Richard visar upp hur cassava ser ut.

Färsk, nyligen uppgrävd cassava.

/Emma Eineskog

Comments are closed.