Djävulen lurar bland träden

2014-02-11 Av: Anna Samuelsson i kategorin: Landsbygd, Praktikanter 2013, Tanzania

-Där är han! Det är han som dödat mina plantor! Han har skickat djävulen på mina grödor! Demoner!

-Varför får han så fin skörd när alla andras torkar ut? Se så lummig och grön hans mark är! Det kan inte vara annat än häxkraft.

-Vi svälter medan han har mat på hög. Svartkonst. Det måste vara svartkonst!

-Akta er för den mannen!

Jackson Magunila

Det är en solig dag. Hettan får svetten att rinna i pannan och ner på kinderna. Bonden Jackson Magunila välkomnar oss in på hans gård och vi slår oss ner i skuggan. Vi är imponerade av det vi ser. Många träd, uppblandade med flera olika grödor. Marken är lummig och grönt är den dominerande färgen. Hönsen kacklar bakom våra ryggar, Jackson har 46 höns som ger ägg, kött och inkomst. Han planerar att bygga ut och ge plats för mer än 300 längre fram.

Jackson arbetade som soldat och polis fram till sin pension vid 55 år ålder. Då köpte han sin mark på 4 acre (1 acre är detsamma som 0,4 hektar) och sadlade om till bonde. Kunskaperna kring jordbruk han fått som barn på sina föräldrars gård kom han inte långt med. Men Jackson fick utbildning och kunskapsutbyte av grannar, Vi-Skogen och en annan statlig organisation i området.

Jacksons mark är frodig. Han uttrycker själv hur intresserad han är av nya idéer och hans mark är ett bevis på det. Att ta till sig. Att hänga med i utvecklingen.

- Mina grannar runt omkring har inte fattat grejen. Trots att jag varit här och planterat träd i sju år gör de inte som jag. Istället för att plantera egna träd för bränsle går de till mig och köper ved.

Jackson och hans fru Zebda hjälps åt på gården.

- Det finns föreställningar om att träd tar näring från grödor istället för att ge. Och det är ju sant, om man inte gör på rätt sätt vad gäller avstånd och trädart. Gör man rätt har man mycket att vinna.

Jackson har hört att grannarna pratar om honom. De beskyller honom för att använda häxkonst. Han får ju så mycket bättre skörd. Avundsjuka, misstänksamhet mot nya metoder och tradition är några faktorer som ligger bakom viskandet bakom hans rygg.

- De ser inte svaret fastän det är framför näsan på dem. Jag delar gärna med mig av mina kunskaper. De får gärna komma på besök. Men vill inte folk förändras, så går det inte.

Jackson är inte rädd för utveckling.