Digitala kulturkrockar

2015-01-26 Av: Alfred Fransson i kategorin: Praktikanter 2014, Rwanda

Det finns kulturkrockar på flera olika nivåer. Och när personer från olika kulturer möts är det lätt hänt att en kopplar alla svårigheter som kan uppkomma till att det är kulturer som krockar. ”Du är från Rwanda och jag från Sverige så att vi tänker olika här beror helt och hållet på att vi kommer från olika kulturer.” Ett sånt perspektiv missar dock alla andra aspekter som påverkar hur någon resonerar. Precis som i Sverige har personer i Rwanda olika bakgrund baserat utbildning, yrke, fritidsintressen, socioekonomisk ställning, ålder, familjesituation, skostorlek och allt möjligt annat. I vissa avseenden har jag mer gemensamt med de ingenjörsstudenter från ett tjugotal olika länder jag mött under studietiden i Lund än vad jag skulle ha med en svensk läkarstudent eller någon som kör lastbil.

Just det här med att vara ingenjörsstudent är något jag har fått tänka på en hel del i det arbete jag gjort här nere än så länge. I skolan består omgivningen av andra som också är vana vid tekniska termer, matematiska uttryck och kemiska formler. Utanför LTH-bubblan funkar det inte så. Excel-programmet som ska beräkna hur stor tank som behövs för att samla in vattnet från ett givet tak är mer eller mindre klart (då och då dyker det upp småsaker att fixa). Olika personer har olika idéer om vad som är ett logiskt utseende på gränssnittet och hur mycket av beräkningar som borde synas. När jag tror att något är glasklart är det någon som inte fattar någonting.

- Vad ska jag göra med det här?
- Ser du den där stora gula lådan med instruktioner högst upp på sidan?

Overview En överblick över hur programmet ser ut
Droplist location Det går att välja flera olika platser

Det är praktiskt att känna folk som är bra på programmering så att en kan diskutera olika lösningar. Tack vare sådana diskussioner är programmet skrivet så att det enkelt går att applicera i Uganda, Kenya och Tanzania också. Allt som behöver göras är att fylla på mer data i samma form som den för Rwanda så fixar programmet resten. Om jag hinner få tag på data därifrån kan jag fixa till det innan jag åker iväg. Det är även bra att kunna visa programmet för olika personer för att få en uppfattning om det är förståeligt. Jag är ju väldigt medveten om vilken information som behövs för att göra beräkningarna, men tanken är att en inte ska behöva vara insatt i det för att kunna använda programmet.

Droplist material Olika sorters tak är olika bra på att samla in vatten
Output option 1 Resultat presenteras i en tabell som kompletteras med diagram

En fördom en skulle kunna ha om Rwanda (eller Afrika i allmänhet då det rimligen är på den kontinentala nivån sådana föreställningar befinner sig) är att folk inte förstår sig på teknik här. Mängden mobiler här är dock häpnadsväckande. På bussen har jag suttit bredvid folk som fipplar med tre stycken samtidigt (både den smarta och dumma varianten). Och mobiler kan användas till en massa olika saker, så som att skicka pengar eller köpa el. För att ringa billigare har vissa flera olika simkort för att kunna använda samma operatör som den de ringer till. På kontoret har det hållits undervisning i hur en med hjälp av en GIS-app kan kartlägga gårdar genom att gå runt med en GPS-mottagare och på så sätt rita upp olika områden (eller markera var det står träd). Det är annat än pekfingervalsen det.

Output both options Om det går att samla in mer vatten än vad som efterfrågas ges två olika alternativ
Diagram Det finns även diagram som visar hur nivån i tanken kan förväntas se ut under året

Kanske är det inte så konstigt att synen på Afrika i väst till stor del består av krig, sjukdom och fattigdom när det som rapporteras härifrån på nyheterna är just krig, sjukdom och fattigdom. Eller rättare sagt det är konstigt att krig, sjukdom och fattigdom är det enda som rapporteras härifrån när verkligheten och vardagen är så kollosalt mycket mer mångfacetterad.

  • Martin

    Håller med! Bra med lite possitiva saker!