Det där perfekta ljuset.

2014-09-02 Av: Linda Andersson i kategorin: Rwanda

GuerishomIzabayo_PineapplePapaya_Rwanda_2014-06-10-(2)_new 14-åriga Guerishom Izabayo, Rwanda: ”Jag vill odla ananas precis som min pappa.”

 

Det där perfekta ljuset. När klockan är fem på eftermiddagen och det ligger som ett gulbrunt lager av sol kvar på Rwandas kullar. Den där känslan. När vi efter dagens tre besök hos Vi-skogenbönder utanför Kigali gör ett sista stopp hos Francois Ntagara i byn Kabaliza. Den där sista intervjun, i den där perfekta timmen, med det lena ljuset. Hettan rinner av mig där jag står i ett hav av ananasplantor blandat med papayaträd. Och jag befinner mig väldigt väldigt långt från ett tidigare 8-5 jobb som kommunikatör i en av Stockholms businessförorter.

Alla jobb har sin charm. Men jobbet och fältbesöken med Vi-skogen är svåra att slå. Efter exakt ett år i östra Afrika ruskar fortfarande mötena med våra bönder om mig. Och även om Francois historia, om hur han förbättrat sitt jordbruk med hjälp av agroforestry, liknar många andra bönders, så är den fortfarande unik. För jag slås varje gång av hur lite det egentligen krävs för att en familj ska kunna starta en uppåtgående spiral och ta de första stegen ut ur fattigdomen. På egen hand. Med träd och grödor tillsammans.

- Genom Vi-skogen har jag lärt mig hur jag får ananasen att sprida sig och må bra. Förr blandade jag olika grödor, men nu vet jag att papayaträd funkar bäst med ananas. De stör inte varandra och jag utnyttjar marken bättre. Och så kompostgödseln, den använde jag inte förut. Tack vare det växer ananasen sig större och skördarna blir bättre.

Visst. Francois önskar att han fick bättre betalt för frukten. 5 kr räcker inte långt per ananas. Och jovisst, han önskar att han hade en upparbetad kontakt med större uppköpare för att utöka sin business. Men det är fortfarande 5 kr per frukt. Och han säljer många. Det finns ett hopp hos Francois. Och det smittar av sig på hans son, 14-åriga Guerishom Izabayo.

- Jag vill bli storbonde och odla ananas precis som min pappa. För du vet, när man har ananas som business, då kan man lätt få lån på banken.

I det där perfekta ljuset. Den där känslan. Den där sista intervjun för dagen. Det mesta känns möjligt.

 

GuerishomIzabayo_FrancoisNtagara_YvesTurikumana_DariusHakuzimana_PineapplePapaya_Rwanda_2014-06-10-(2)_new Nästan hela familjen Ananas: GuerishomI Zabayo, Francois Ntagara, Yves Turikumana och Darius Hakuzimana.
FrancoisNtagara_PineapplePapaya_Rwanda_2014-06-10-(11) 5 kr per ananas är inte mycket. Men bättre jordbruksmetoder och träd har gett större skördar med högre inkomst för familjen.

 

  • Karl Hermanson

    Vad gör han kompost utav?