Det är du som förstör, det är ditt fel.

2013-12-13 Av: Anna Samuelsson i kategorin: Klimatförändringar, Praktikanter 2013, Tanzania

ATT FÅ HÖRA SANNINGEN.

Vi är i byn Surubu, inte långt ifrån gränsen till Kenya. Det är eftermiddag, solen har börjat sjunka och jag sitter i skuggan med Stephen Kehindi och en tolk som på knacklig engelska översätter Stephens ord. Stephen är 35 år, är gift och har fyra barn. Han brukar en bit jord han ärvt av sina föräldrar. Han är reslig med stolt hållning och påminner mig om min mammas kusin hemma i Sverige.

Stephen Kehindi

Stephen svarar rakt och ärligt på mina frågor som rör klimatet, hur det har förändrats och vilka utmaningar förändringen innebär. Han möter inte min blick när han berättar hur han fått dra in på matkassan, hur hans barn har fått gå och lägga sig hungriga på kvällarna. Stephen har jobbat utanför gården för att få ihop pengar men de räcker inte. Torkan tog alla grödor.

Jag frågar honom vad han tror om klimatförändringar och framtiden. Stephen ser på mig. ”Situationen kommer bli värre. Mycket värre. Alla träd kommer försvinna. Vi kommer inte kunna försörja oss. Djuren kommer försvinna. Människorna kommer försvinna. Vi kommer dö.”

När intervjun är över frågar Stephen mig vart jag kommer ifrån genom de få ord engelska han kan.

”Sverige.” svarar jag och ler mot honom.

”Sverige? Det är ditt fel. Det är ni som förstör miljön och förorenar luften med era fabriker och fordon. Klimatförändringen, den är ert fel.”

Stephen ser mig rakt i ögonen. Jag får inte fram ett ord. Stakar mig. Försöker skratta men skrattet fastnar i halsen.

Jag vet att Stephen har rätt. Det är mitt fel. Jag är en del i klimatförändringen. Jag vet vad som sker men jag gör inget för att stoppa den. Istället vänder jag mig om, blundar för sanningen. Jag fortsätter mitt liv som vanligt. Jag gör ingenting.

Men idag mötte jag personen som betalar för att jag blundar. Idag mötte jag personen som jag i tanken skjuter bort för att döva min klimatångest. Idag mötte jag personen som lider för att jag vägrar förändra min bekväma vardag.

Idag fick jag höra sanningen.

Idag mötte jag Stephen, han jag sakta dödar genom att göra ingenting.

  • Ulrika P

    Vad fint skrivet! Viktigt och tänkvärt!

  • hilda

    bra skrivet!