Där det växer

2012-11-28 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Prosscovia Nambiro är 32 år. Hon har fyra barn och snart får familjen ytterligare ett tillskott. Hon bor i byn Sekiwunga och vi träffar henne genom värdfamiljen Musisi som vi bodde hos för några veckor sedan.

Prosscovia med en av familjens två kor.

Prosscovia möter oss vid sitt röda tegelhus mitt i byn. Grannbarnen har redan ljudligt uppmärksammat vår ankomst med glada ”mzungo”-tillrop. Nu följer de nyfiket efter oss när vi går för att möta Prosscovia.

Prosscovias familj har samarbetat med Vi-skogen i ett år. Hon visar stolt upp familjens odlingar som ligger bakom huset omgivet av höga träd. På väg till odlingarna passerar vi familjens hönor och två kor.

Vi stannar vid kanten av en odlingslott. Bakom Prosscovia breder familjens odlingar ut sig. I huvudsak odlar familjen banan, eller Matoke som den ugandiska matbananen kallas, men även kaffe, majs, sötpotatis, ärtor och bönor odlas.

Genom agroforestry-metoden har familjen lyckats öka sin matproduktion och på det sättet få mer pengar över. De fyra barnens skolavgifter har därmed säkrats. Prosscovia berättar att hon vill att hennes barn ska få möjlighet att vidareutbilda sig till doktorer eller jordbruksrådgivare i framtiden så att kunskapen om hållbara jordbruksmetoder kan spridas vidare.

Kaffe är en av familjens inkomstkällor. Här plockas kaffebönorna direkt från träden.

Prosscovia bland familjens odlingar.

 

/Evelina Stenström