Bondekvinnan som blev ordförande

2014-04-02 Av: Linda Andersson i kategorin: Uganda

LugyaRebecca_Mpigi_Uganda_2013-(39) Rebecca Luggya, bondekvinnan som blev ordförande.

- Vi kvinnor har en annan arbetsbörda och ett annat ansvar än män, berättar Rebecca Luggya. En man kan ta en ny kvinna och strunta i sin gamla familj, men kvinnan måste stanna kvar och försörja familjen. När min man dog fick jag axla ansvaret själv. Jag ville skapa ett nytt liv för mig och mina barn, så jag tog saken i egna händer och började utveckla vår bondegrupp. Nu vill jag att mina medsystrar ska vara rustade att ta hand om sin familj om något händer.

Det var så allt började. Några kvinnor gick samman för att utveckla sitt jordbruk och få mer pengar till mat. Gruppen gick ihop med andra grupper. Fler kvinnor. Flera affärsidéer. Och så för snart fyra år sedan kom gruppen i kontakt med Vi-skogen. Rebecca och de andra kvinnorna ville få mer kunskap om näring, hållbar miljö och sparande, så en av Vi-skogens field officers började utbilda. Snart var plantskolan igång med trädsticklingar till medlemmarna och en spara- och lånaförening tog fart.

- Efter bare ett år kunde vi dela ut ränta. Då fick vi ännu fler medlemmar. Vår grupp har gjort att utbildningsnivån ökat hos barnen. Idag när jag besöker medlemmarna så är inga barn hemma längre hemma och springer på gården, alla är i skolan. För genom sparande så kan flera betala skolavgifter.

Rebecca har ägnat över 20 år till att stärka kvinnor på landsbygden. Skapat egna bondegrupper. Fått kvinnor att engagera sig i beslutsfattande. Idag är hon fortfarande bonde – men också ordförande i Mpami Progressive Farmers Group som gått från 8 till 65 medlemmar, majoriteten kvinnor.

-  När jag var liten var min mamma ledare och hon har varit min mentor. Så jag har ledarskapet i mina ben och mitt blod. Jag trivs med att kunna utveckla andra att få det bättre i livet.

Rebecca brinner för sin sak. Orden snubblar ur munnen och det är ibland svårt att hänga med hennes takt. Svampodlingen blomstrar, grisproduktionen är igång, några kvinnor har startat ett eventföretag och hyr ut plaststolar. Och så träden – förr planterade medlemmarna träd tillsammans, men nu är de så vana att de gör det var och en på sitt håll. Synen på träd har och också ändrat kvinnornas konsumtion av ved.

- Idag har varje medlem en energisnål spis hemma. Den behöver bara en tredjedel av veden så det sparar på träden. Sen har vi också lärt oss göra kol av sopor. Vi blandar sopor som torkats i solen men mald kassava, vatten och kolpulver. Sen gör vi bollar och eldar med dem istället för ved, berättar Rebecca och visar stolt upp resultatet.

Effekten för kvinnorna i gruppen är stor, menar Rebecca. Bättre skördar. Mer pengar att röra sig med. Starkare gruppgemenskap. Och friskare barn.

- Levnadsstandarden ökat. När vi började var många sjuka och undernärda, men nu har familjerna bättre hälsa efter att ha börjat med egna köksträdgårdar med nyttiga grönsaker.

Rebecca, kvinnan i paljettklänningen vet vad hon talar om. Passionen är inte att ta miste på. När hon går i pension hoppas hon kunna lämna över ledarskapet till kvinnorna i gruppen.

- Vissa människor tror att de inte kan göra något, men alla kan göra något. Alla kan bidra.

 

LugyaRebecca_Mpigi_Uganda_2013-(1) ”Vi har lärt oss göra kol av sopor. Det sparar på träden.”

 

LugyaRebecca_Mpigi_Uganda_2013-(18) Rebecca Luggya har full koll på medlemmar, budget och framtida planer. Allt finns dokumenterat på det lilla kontoret.