Bland smutsiga koppar och fat

2014-03-12 Av: Anna Samuelsson i kategorin: Funderingar, Praktikanter 2013, Tanzania

På Vi-skogens kontor i Musoma, Tanzania finns tre diskborstar. De togs hit av någon av de svenskar som kommit och gått genom åren. Lite roliga och fnissframkallande när en annars ganska tråkig syssla som att diska måste göras.

db 1-2350

Men dessa diskborstar går att se som mer än bara något att diska kopp och fat efter förmiddagsfikan. Dessa diskborstar går att analysera och ger en ganska bra bild av synen på och relationen mellan människor i Tanzania.

 

DEN TANZANISKA  KVINNAN:

db 2-2340

Hon är kurvig. Hon är vacker att se på. Hon klär sig gärna fint och drar sig inte för att utföra vardagssysslorna i aftonklänning och klackar. Hon är tystlåten och medgörlig. Hon gör sina sysslor och sitt arbete bra, utan att klaga. Hon är bäst på det som gäller hemmet, och eftersom hon är så bra på det, får hon göra allt.

(Detta är den bästa diskborsten, den går lätt i alla muggar och har det skönaste greppet. THE diskborste. )

 

DEN TANZANISKE MANNEN:

db 3-2342

Han är stilig. Han är muskulös, rak och stark. Han har stolt hållning och en självklar aura. Han bär gärna skjorta, kostymbyxor och nyputsade skor. Han visar sällan benen; shorts är för arbetare och småpojkar. Han har ansvaret för ekonomi och försörjning och spenderar mer tid med jobb och business än med familj och barn. Han är inte ämnad för hushållsbestyr, utan mer kroppsarbete och planerande.

(Denna diskborste är något för stor för att det ska gå smidigt att diska med den. Greppet är obekvämt och är det bara den här diskborsten som finns till hands suckar en högt.)

 

VITINGEN:

db 4-2346
Den är lustig. Den är rolig och är kul att titta på. Den klär sig konstigt och dens vita hud lyser. Det sägs att den har mycket pengar. Att den har mycket kunskap och utbildning. Men det den berättar är märkligt och alldeles för nytänkande. Den pratar engelska och låter roligt när den pratar swahili. Den är spännande och intressant. Den använder maskiner till allt, kan inte göra något med sina bara händer. Den kommer från en helt annan kultur. Kanske till och med från en annan planet.

(Denna diskborste används inte. Den är helt oduglig förutom till att framkalla skratt.)