Bland kålhuvuden och tankenötter

2012-12-10 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Rabatterna är små, men välskötta. Lite här och var spränger ett perfekt format kålhuvud den varma jorden och bildar lustiga mönster. Vi befinner oss på St John’s Primary School i Nnongo.

St John's är ett strålande exempel på att skolor och hållbart jordbruk hör ihop.

Skolan är sedan sju månader en av Vi-skogens 130 samarbetsskolor inom skolprojektet Farmers of the Future (FoF). Syftet med FoF är att utbilda den nya generationens småbönder i hållbara jordbruksmetoder och vikten av en god hälsa. Tillsammans förenas målen; i kålhuvudet, spenaten och den vajande majsen. Lektioner i odlingsteknik varvas med näringslära, miljömedvetenhet och matematik.

- Avfallet från skolköket blandas med gödsel och ekologiska gödningsmedel och bildar ny jord. Vi använder inte längre kemikalierna de säljer på marknaden, säger skolans rektor Edward Ssekyewa.

Skolans rektor, Edward Ssekyewa, visar stolt upp en grönskande bakgård.

Förhoppningen är att i framtiden kunna förse alla skolans 500 elever med näringsrik, egenproducerad skollunch. Genom att engagera fler, såsom barnens familjer och deras grannar, tror Edward att detta snart är verklighet. Då skulle skolan kunna utöka odlingsarealen och prova nya och fler grödor. Simon Ssegutta, 13, och Marvin Kintu, 12, berättar mer.

- Vi har lärt oss hur man skyddar miljön och nu vill vi lära våra föräldrar hur man planterar träd och lagar näringsrik mat.

Marvin och Simon tycker att miljö och odlingsteknik är viktigt och något deras föräldrar bör ta fasta på.

Halvöken och knappa resurser till trots – på St John’s Primary School är det bara fantasin som sätter gränserna.

 

/Agnes Lanker