Att ympa ett mangoträd

2012-11-07 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Mango är en vanlig frukt i Kenya och något som säljs flitigt på marknader. Lika vanliga som äppelträd är i Sverige är mangoträd på landsbygden runt Kisumu!

Traditionella mangoträd ger dock sm­å frukter och frukten kan vara svår att nå eftersom den sitter högt upp i kronan på högresta stammar. För att öka skörden kan man ympa mangoträd till ett så kallat ”grafted mango tree”. Metoden är något Vi-skogen lär ut till bönder runt Victoriasjön.

David Kwaka med en egenodlad mango i handen. Foto: Tamara Jönsson

I ett distrikt kallat Nyanza, ca 40 minuters bilväg från Kisumu, bor David Kwaka. Hans gård finner vi i en dal omringad av ett grönt och böljande landskap. Under vår vistelse på landet häromveckan var vi på besök hos honom. Då passade David på att ge oss en privatlektion i ympning av mangoträd!

David Kwaka på vägen till sitt hem i distriktet Nyanza. Foto: Anna Lethagen

David är en pensionerad skogspolis som numera lägger en stor del av sin tid på att utveckla sin gård. Med flinka steg visar han oss runt bland sina odlingar. David berättar att han har sett förändringar sedan har börjat använda agroforestrymetoder, som Vi-skogen lär ut. Det är genom dem som David har lärt sig ympa mangoträd. Nu är han ivrig att visa oss besökare vad han kan.

Genom majsfältet pinnar David iväg till ett nysått mangoträd, av traditionell sort. På denna stam ska han ympa in en mangosort som ger större och rikligare skördar, berättar han entusiastiskt.

Ett ympat mangoträd ger frukt redan efter ca tre år, vilket kan jämföras med ett självsått traditionellt mangoträd som ger frukt först efter sex-sju år. Frukten blir dessutom större på ett ympat träd och är lättare att plocka eftersom den sitter i bekväm plockhöjd. Till och med mina barnbarn kan plocka frukten, säger David nöjt.

David Kwaka bredvid ett traditionellt mangoträd som snart ska förädlas. Foto: Tamara Jönsson

Trädet, av traditionell sort, som David står vid är ca 60 cm högt. I handen håller han en nyskuren gren av en mangosort han vill ympa in. Ett snabbt klipp med sekatören över stammen och toppen på det traditionella mangoträdet faller till marken. David tar fram mangogrenen som ska ympas in. Med säker hand skär han två snabba snitt strax ovanför grenens avskurna ände. Den nu kilformade grenen förs ner i ett snitt i det ursprungliga trädet.

Med en så kallad ymptejp hålls de två delarna samman. David berättar att han tillverkar sin egen ymptejp av använda plastpåsar. Han tar fram en centimetertjock plastlängd och börja vira kring den nedre stammen. Ymptejpen, som skyddar mot väta och som ska täcka snitten helt, viras tight, nedifrån och upp. David avslutar med en knut.

David Kwaka knyter ymptejpen kring plantan. Foto: Tamara Jönsson

Om ca tre år kan han skörda sin första ”grafted mango” från detta träd. Eller så gräver han upp hela plantan och säljer den. För ett ympat mangoträd är en god affär. David säljer andra träd för 10-15 kes* (kenyanska shilling). Ett ympat mangoträd går för 250 kes*!

*1 svenska kronor = 12.75 kenyanska shilling

David Kwaka med en ympad mango. Foto: Tamara Jönsson

Bästa hälsningar,

Anna Lethagen