Att skapa för en positiv framtid

2013-03-06 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Skapandet är ett sätt för Dezi Namusisi att försörja sig och sin familj.


Att träffa Dezi Namusisi är lite som att kliva in i en tavla. Iklädd ett tiotal kontrasterande färger sitter hon och knåpar med något vid det lilla husets ena gavel. Axeln vilar mot en rostig vattentunna. Med pillemarisk, men nyfiken blick tittar hon upp på den udda skaran som just har anlänt till hennes gård. Jag faller pladask.

Dezi Namusisi är inte bara enastående fotogenisk, hon är också mormor till ett femårigt barnbarn. Barnbarnet är HIV-positivt. Var föräldrarna är, om de lever, får vi inte något entydigt svar på. Däremot är det tydligt att Dezi Namusisi och maken Joseph Mayanja gör allt som står i deras makt för att ge sitt barnbarn en bra start i livet. Dessutom skvallrar den välskötta gårdstomten om en omsorg långt bortom mänskligt liv. Och skälet är uppenbart – jorden föder familjen.

Men inkomsterna från jordbruket är som för många av Ugandas småbönder knappa. För att klara av att försörja sin familj har Dezi Namusisi därför tvingats hittat nya vägar. Som medlem i Sikyomu HIV Positiv Star Group har hon fått stöttning och inspiration att starta sin egen hantverksverkstad. Från organiskt material, färgat i kulörta färger, flätar hon korgar och skålar. Av gammalt tidningspapper tillverkar hon pärlor som sedan blir till glada armband. Varje armband säljer hon för 2000 UGX. Ungefär fem kronor. Även om summan tycks liten är den ett viktigt tillskott i hushållskassan. Och stoltheten som en yrkesfärdighet ger, ja, den kan knappast mätas i pengar. Däremot syns den på bild.

/Agnes Lanker