Att fånga vatten

2012-11-29 Av: i kategorin: Praktikanter 2013

Jag frågade Paul på kontoret om han gillade Kingo som är en serie som ibland förekommer i den ugandiska nyhetstidningen New vision.  Han svarade mig: It’s a nice place and not very far away.  Jag blev lite fundersam, det var inte riktigt det svaret som jag hade förväntat mig. Jag utvecklade min fråga lite grann och berättade om seriefiguren Kingo. Paul utbrast i ett skratt. Självklart gillar han serien Kingo men det roliga var att den byn som vi skulle till samma dag också hette Kkingo (fast med ett extra k). Det hade jag absolut ingen aning om att byn hette Kkingo.

Väl i Kkingo mötte vi ett kooperativ som heter Kkingo farmers cooperation, där jag och teamet fick en informativ presentation. Sekreteraren heter Anthony Tamale och ordföranden heter Betty Kalyango men det är rådgivaren Paul Jjaaka (inte att förväxla med Paul på kontoret), som håller låda, och han berättar om någonting ypperligt för oss. Med kunskap från Vi-skogen har han och andra bönder bland annat lärt sig att ”fånga vatten”.  Att ”fånga vatten” lät häftigt tyckte jag, och han syftade självklart på att man ska ta vara på regnvattnet då det regnar.

Just nu är Uganda inne i sin regnperiod, och det kan verkligen märkas ibland.  Paul har tillverkat hemmagjorda stuprör som leder till en eller två stora plastdunkar. Med det infångade vattnet kan Pauls

djur släcka törsten samt kan vattnet användas till odlingarna. Tyvärr kan också regnvatten vara till en stor börda för bönder. Ett stort problem är erosion som kan spola bort jord från odlingar.

Som tur är så finns det lösning. Träd. Trädets rötter binder ihop jorden så att den blir fastare. Stora träd tar emot och ”bromsar” det aggressiva regnet. Kalliandra är ett träd som ständigt nämns och verkar vara bra för allting, till och med att bekämpa erosion. Att gräva diken kan vara väldigt effektivt eftersom det kan leda bort regnvatten till en plats där det inte gör så mycket skada.

Ordförande Betty Kalyango


hej

                                        Sekreteraren Anthony Tamale

                                     Rådgivaren Paul Jjaaka