Att avsluta året

2014-11-27 Av: Fia Molander, Vi-skogens praktikanter 2014/2015 i kategorin: Rwanda

Vi går mot jul. Vädermässigt känns det på tok fel men det märks på andra vis. I helgen var vi på julmarknad på Hôtel des Mille Collines (kanske känns igen från filmen ”Hotell Rwanda”). I går var vi på repetition för ett luciatåg som anordnas av svenska ambassaden här i Kigali. På söndag blir det första adventsfikan.

Men det är inte bara svenska jultraditioner som pågår så här innan jul. Det märks på kontoret att året går mot sitt slut. Kvarvarande semesterdagar tas ut, julplaner diskuteras under förmiddagsfikat och all bokföring avslutas för året. Under gårdagen samlades de anställda runt ett kassaskrin under vilda diskussioner och glada utrop. De förklarade att detta handlar om årsslutet för kontorets spar- och lånegrupp.

VSLA-0147 Medlemmarna i kontorets spar- och lånegrupp träffas för sista mötet i år.

Vi-skogen jobbar en hel del med att få bönder att börja spara för att kunna återinvestera i sin verksamhet på ett bra sätt. Då möjligheten till formellt sparande (dvs. genom en bank) är väldigt begränsade får bönderna istället utbildning kring hur man kan spara på ett informellt men säkert sätt i smågrupper lokalt. Det Vi-skogen gör är att bidra med träning kring organisation och tillvägagångssätt, samt finansiellt stöd för utrustning som krävs, så som kassaskrin med lås och bokföringsmaterial. Eftersom de anställda på Vi-skogen kontoret förespråkar detta sätt att spara för bönderna, gör de även samma sak själva.

VSLA-0148 Mupole med ett av de tre låsen till kassalådan. För säkerhet hålls nycklarna av tre olika medlemmar i gruppen.

Igår fick jag då alltså bevittna det sista mötet för i år för de anställdas spar- och lånegrupp här på kontoret.  De medverkande får nu tillbaka vinsten de gjort genom sitt sparande under året. Jag pratar med Baptiste efter mötet. Han berättar hur sparandet och lånandet går till. Varje månad får man köpa mellan en och fem andelar. Gruppen sätter gemensamt i början av året ett pris på andelarna. Efter 3 månader av sparande får man ta sitt första lån som sedan betalas tillbaka under de nästkommande 3 månader med en ränta på 10 %. Gruppen väljer även gemensamt en ordförande och sekreterare för året.

VSLA-0150 Baptiste är glad över årets vinst.

Baptiste har under det här året köpt andelar för 220,000 franc (ca 2300kr) och då lyckats tjäna 39,000 franc (ca 420 kr). Han är glad över sin vinst och menar att fördelarna med spar- och lånegruppen är många. Baptiste har exempelvis lånat pengar till sina barns skolavgifter. Gruppen har även en så kallad ”social fund” som fungerar liknande en försäkring för gruppens medlemmar. Alla lägger in samma summa i denna kassa och om någon sedan har problem med sjukdom eller liknande kan man få bidrag därifrån. Baptiste menar även att det är bra för arbetsmiljön på kontoret. Man kommer närmare sina kollegor och har något gemensamt.

Jag blir glatt överraskad då jag hör att kontoret har en egen spar- och lånegrupp som de driver på precis samma sätt som bönderna. Det betyder att de anställda själva upplevt fördelar och utmaningar med det här sättet att spara. De kan då sprida vidare sina erfarenheter på ett bra och förtroendeingivande sätt till bönder som vill göra samma sak.

I januari sätter nästa omgång av sparande och lånande igång. Då ska jag vara med!