APR FC 0 – 1 Gicumbi FC

2014-12-01 Av: Alfred Fransson i kategorin: Praktikanter 2014, Rwanda

På helgen spelas det fotboll i Rwanda. Den inhemska ligan består av fjorton lag. Idag är det serieledarna APR FC mot Gicumbi FC. APR är arméns lag och kommer från Kigali. Gicumbi är både namnet på ett distrikt och en stad i distriktet. Det ligger norr om Kigali och gränsar mot Uganda. Det är ett av distrikten där Vi-skogen är aktiva och jag har tidigare skrivit om ett fältbesök där då vi bland annat tittade på tomater i växthus med bevattning med hjälp av regnvatten.

Innan match Kigali Regional Stadium innan matchstart. Ingången syns längst till höger

Matchen spelas på Kigali Regional Stadium i stadsdelen Nyamirambo. Det är den äldsta delen av staden och är hem för en stor del av den muslimska befolkningen. Stadion känns ungefär lika stor som Fredrikskans i Kalmar. Det finns två läktare – en med tak och en utan där klacken verkar hålla till. Klacken består av ett trettiotal personer som dansar och spelar på trummor och blåsinstrument. Det sjungs inga sånger som i England till exempel, men de skulle ändå ha svårt att överrösta vuvuzelorna. Annars är den engelska ligan väldigt populär i landet och då speciellt Arsenal FC, men även Manchester United (i Nyagatare såg jag ett helt hus målat i lagets färger och med en stor målning av klubbmärket på fasaden).

Idag är det långt ifrån fullsatt. Jag frågar varför. Har det med Umuganda (sista lördagen i varje månad är obligatorisk städdag i hela landet) att göra? Ja, får jag höra, men även regnet spelar in. När det regnar så håller folk sig inomhus.

Läktaren Andreas och Johan från Dalarnas högskola på den långt ifrån fullsatta läktaren. De är på besök i två veckor för att utbilda personalen i att använda datorprogrammet GIS, som används för att göra kartor.

 

Handskakning Lagen skakar hand med varandra innan matchen börjar

Matchen drar igång och APR tar kommandot. De lyckas skapa några chanser men inget som på allvar hotar målvakten i Gicumbi. Det hettar till när en spelare i APR dras ner precis på gränsen till straffområdet. Domaren dömer frispark, men hemmapubliken menar att det var innanför och vill ha straff. Jag är benägen att hålla med, men det är svårt att se när det går fort och det inte finns någon repris att tillgå. Frisparken resulterar inte i något mål och matchen fortsätter. Gicumbi verkar ganska nöjda med att spela på kontringar. Det ser ut att bli mållöst i halvtid. Då får Gicumbi en hörna. APR lyckas nicka undan första inlägget men bollen studsar ut till en Gicumbi-spelare som kan dra till på volley. Skottet går rakt upp i krysset och Gicumbi kan gå till halvtidsvila i ledning. En video från en annan hörna finns här.

Frispark Frispark för APR
Vakt på match Runt planen står det sex vakter i kravallmundering. Bollkallarna har Barcelona-tröjor.

Andra halvlek är tråkigare. Gicumbi är mest intresserade av att försvara sin ledning och APR har svårt att skapa något. Så fort Gicumbi får kontroll på bollen drar de ner på tempot. Klockan tickar snabbt för APR och när slutsignalen kommer har de inte lyckats åstadkomma någon reducering och Gicumbi går segrande ur matchen. Publiken verkar inte allt för upprörd över detta dock och vi lämnar stadion under lugna former. ”Jag förlorar här, men vinner där” säger en jag pratar med och syftar på Uniteds framgångar i England där matcher spelats ungefär samtidigt. Det rapporteras även om att Arsenal vunnit med ett-noll mot WBA.

Säga vad en vill om fotboll, men det är ett samtalsämne som fungerar över hela världen. Och på planen (gräs, grus eller asfalt) är alla lika. Oavsett om du är i Sverige, Rwanda eller någon annanstans.