Äntligen på plats i Uganda

2013-11-05 Av: Linus Karlsson, Louise Johansson, Mia Madsen i kategorin: Praktikanter 2013

Hej!

Nu har Uganda-teamet anlänt, bott in sig och insett att en avokado kostar 60 öre på marknaden. Just nu står vi i startgroparna för att påbörja våra olika projekt.

Vi som kommer rapportera från Uganda på denna blogg heter Linus Karlsson, Louise Johansson och Mia Madsen. Om ni är nyfikna på vilka vi är och hur var och en av oss har hamnat i Uganda kan ni läsa presentationerna som följer.

Välkomna att följa våra vår tid i Afrika via denna blogg!

Team Uganda, f.v. Mia Madsen, Louise Johansson och Linus Karlsson.

 

Jag heter Linus men i Östafrika går jag under namnet ”Rasta”, i Indien kallar de mig ”White Baba” och Iran får jag komplimanger för min fina hatt. I Sverige är jag student på Lunds Tekniska Högskola där jag läser vattenresurshantering.

Ett stort intresse för miljöfrågor och en djup ilska över globala orättvisor har tagit mig till Masaka i Uganda och en fem månader lång praktik på Vi-skogen. Här kommer jag utvärdera vattensystem på landsbygden samt studera hur jordbrukarna drabbas av klimatförändringar. Jag hoppas på många spännande intervjuer och lärorika möten med de bönder som lever med stigande temperaturer och förändrade nederbördsmönster, trots att deras koldioxidutsläpp är nära noll. Jag undrar hur de ser på globala orättvisor?

Jag heter Louise och aldrig tidigare varit i Afrika. Jag flyttade till Sverige från Danmark som 20-åring för att lära mig om skogen och hur man ska förvalta den. Nu 10 år senare, efter några år som skogsmästare och virkesköpare, lämnar jag de småländska skogarna, för nya utmaningar och erfarenheter i Östafrika. Jag ser mycket fram emot att lära mig mer om agroforestry och hur man därigenom kan nyttja naturens resurser på ett hållbart sätt. Här under solen ställs allt på sin spets när det gäller att ta hand om natur och miljö, samtidigt som man ska leva på det och förbättra människors och djurs levnadsvillkor. Att få jobba med mina intressen på detta sätt och samtidigt kombinera det med mina intressen för att resa, fota och möta nya människor känns som en fullträff. Min uppgift här, förutom vår gemensamma uppgift med att undersöka hur klimatförändringarna påverkar bönderna, kommer att bli att kartlägga Vi-Skogens arbete och etablering i området.

Vad jag kommer att sakna här i Uganda: Ridning, min hund och min träning.

Vad jag kommer att gilla extra mycket: Underbara billiga frukter och grönsaker, vår fina utsikt från kontoret i Masaka och att få vistas bland glada tilmötesgående människor med lätt till skratt varje dag.

Jag heter Mia och gillar min nya hemstad Masaka. Vanligtvis bor jag i Helsingfors i Finland där jag jobbar som journalist på Yle, Finlands statliga radio- och tvbolag. Jag har jobbat med utrikesrapportering och har en magisterexamen i folkrätt från Åbo Akademi. Det känns extra roligt att åka till Afrika eftersom jag som barn bodde i Kenya och Namibia.

Under min fem månader långa praktik med Vi-skogen i Masaka ska jag och de andra praktikanterna intervjua bönder om hur de anpassar sig till klimatförändringar i Östafrika. Jag ska också se närmare på det arbete som Vi-skogen gör för att öka kvinnors möjlighet att själva påverka sina liv.

Det jag ser mest fram emot med praktiken är att lära känna de bönder som Vi-skogen arbetar med. Jag vill höra deras berättelser, se hur de lever och förstå vilka deras utmaningar är. Jag sökte till kursen i Hållbar utveckling för att jag är intresserad av miljö- och biståndsfrågor. Jag ser fram emot att lära mig massor om det arbete som Vi-skogen gör i länderna kring Victoriasjön.

  • Robban

    Roligt att höra av er. Lycka till så håller vi kontakten.Robban

  • Ulrika P

    Vad roligt att bloggen är igång! Jag ska följa den med spänning :)