Anstormning – 5 000 bönder till Vi-skogens utbildning

2014-09-19 Av: Linda Andersson i kategorin: Utbildningar och Konferenser

Den årliga utbildningsveckan på Vi-skogens Agroforestry centre är i full gång. Över 5 000 bönder beräknas komma från omkringliggande byar för att ta del av allt från hur träd ger bättre skördar, till hur fänkål skyddar skörden mot sniglar och hur vedsnåla spisar minskar avskogning. På utbildningsgården i Kitale är miniåkrarna i topform, Vi-skogens medarbetare står redo vid sina stationer för att lära ut de senaste metoderna till besökarna, och plantskolan är proppfull av trädplantor till försäljning för så lite som 40 öre styck.

- Jag är här för att lära mig mer om olika odlingsmetoder. Och så har jag köpt trädplantor för att plantera hemma på gården. Det här är en Warburgia ugandensis*, säger Jane Menayo från Likuyani och sneglar på informationsskylten intill. Det har medicinska fördelar, vi använder den för att behandla kor med lunginflammation.

Jane Menayo från Likuyani har passat på att köpa trädplantor under utbildningen. Jane Menayo från Likuyani har passat på att köpa trädplantor under utbildningen.

Framtidens bönder och nutidens odlare
Det är kvinnor och män, unga och något till åren komna bönder som kommer på besök. Medan Vi-skogens expert Susy Walubenyo pratar sig varm om kompostering för en grupp manliga bönder, står hennes kollega Japhrice Chepkemei intill och väcker tankar om smarta grönsaksodlingar hos framtidens bönder – tjejerna från St Teresas Girl School är klart imponerade.

Susy Walubenyo pratar engagerat om hur man enkelt anlägger sin egen kompost på gården för att alltid ha tillgång till ekologisk gödsel.
 
ATC_OpenLearningJaphriceChepkemei_ViAgroforestry_StTeresasGirlSchool_2014-(1) Samtidigt visar Japhrice Chepkemei hur man odlar grönsaker i en säck.

 

 Ta din trädgård och gå
Nya odlingsmetoder sprids – och gamla återupplivas. Den vertikala och portabla grönsaksodlingen är helt ny för i år och drar många besökare.

- Några kollegor såg den här modellen när de besökte Uganda, den funkade jättebra så vi tog med oss kunskapen hit till centret och sprider den nu vidare, berättar Japhrice och pekar mot trädställningen med fastspikade plastflaskor.

- Den här är bra att använda om man inte har så mycket land, eller måste flytta från en plats till en annan. Den visar att det går att odla varsomhelst, även om det är torka för flaskorna behöver inte mycket vatten, säger Japhrice och har redan sålt in lösningen till mig. You hade me at hallo, så att säga.

 

ATC_OpenLearningVerticalGarden_2014-(96) En vertikal och portable köksträdgård – smart för bönder med lite mark – eller dig med balkong! Plastflaskorna har hål i korken så att överflödigt vatten kan sippra ner till flaskan nedanför. Sjukt smart!

 

När dagen lider mot sitt slut packar sig alla bönderna in i skumpiga bussar, trånga pick-ups och skrangliga boda bodas. Anteckningsblocken är fyllda med ny kunskap. Nytt att ta med sig hem till byn.

Men vardagslivet på Vi-skogens Agroforestry Training Centre måste såklart funka även om 5 000 bönder varit på besök. Plantorna ska vattnas, gården sopas och korna behöver mjölkas och få mat. Idag serverar Kevin Anyoli färska calliandrablad. Och spannen står redo i köket fylld med färskmjölk till teet och kaffet för alla Vi-skogens medarbetare.

 

ATC_OpenLearning_2014_Kevin_Anyoli-(271) Kevin Anyoli kommer med kornas favoritmat – Calliandra.

Warburgia ugandensis, även kallad Uganda greenheart, behåller sina löv året om. Timret från trädet är resistent mot insekter och mycket starkt, används bland annat till att göra plogar. Bladen på trädet är superstarka, ganska lika chili faktiskt, så när tidiga Indiska emmigranter kom till Kenya för att bygga järvägen så använde de ofta bladen till matlagning. Extrakt från träden are antibakterilla förmågor och sägs kunna motverka även malaria och svampangrepp. Eftersom många vill åt trädets bark har trädet klassats som rödlistat över hotade arter. Toppen att Vi-skogens säljer nya plantor med andra ord!

 

ATC_OpenLearningPottingInPolythenePodoCarpusFalactus_Podo_2014-(112) Alla kan starta sin egen plantskola – och det finns olika sätt att odla plantor. De här Podo Carpus Falactus (aka Podo) odlas i plastförpackningar med hål i botten…
ATC_OpenLearningPottingInPlasticBottles_2014-(187) …medan de här små späda skotten föds upp i återvunna vattenflaskor….
ATC_OpenLearningPottingInBamboo_2014-(178) …och de här kämpande filurerna får börja livet i avskurna bambustammar. Ekologiskt så det förslår!

 

ATC_OpenLearningChelebeiPrimarySchool_2014-(1) Samtidigt som en grupp bönder tar del av kycklinguppfödning antecknar tjejerna från Chelebei Primary School allt som finns att veta om hur fänkål skyddar köksträdgården mot skadeinsekter.

 

ATC_OpenLearning_FennelSnails_2014-(17) Japp – organic pest management på högsta nivå. Fänkål är tydligen inte alls poppis bland sniglar och skyddar dina andra grönsaker i köksträdgården.

 

  • Karl Hermanson

    Tack för alla detaljer Linda. Tror du fänkål fungerar mot mördarsneglar i Sverige?