Allt kan få etiketten ”resurser”

2014-11-03 Av: Amanda Dahlin i kategorin: Praktikanter 2014, Uganda

Vi är nu väl installerade på kontoret här. Vi har träffat på samtliga av våra kollegor och varje dag har vi testat nya restauranger i stan med några av medarbetarna. Variationen gäller emellertid främst lokal och personal, maten på menyn är densamma: matoke (matbanan), ris, pumpa, sötpotatis och kassawa ska kombineras med kött, kyckling, fisk eller bönor.

Blogg 3-7420 Teddy, Harriet och Vivian har tagit sig an uppdraget att visa oss restaurangutbudet i Masaka.
Blogg 3-7480 Huvudgatan i Masaka
Blogg 3-7486 Den femte restaurangen som vi fick testa på, kallad Bank of Uganda eftersom den ligger mitt emot deras kontor. Teddy på väg att hämta vatten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra första veckor handlar främst om att skapa en övergripande bild av Vi-skogens arbete i Uganda. Vi har möten på alla håll och kanter, i olika zoner, med olika områdesansvariga och olika enheter. Det finns så mycket mer än bara trädplantering inkluderat i Vi-skogens arbete och ju fler av aktiviteterna som introduceras för oss desto bättre lyser helhetstänket igenom. Att plantera träd skapar ett visst värde men att kombinera detta med andra aktiviteter på gården kan skapa det kretslopp vilket ger arbetsmetoder som är långsiktigt hållbara.

Blogg 3-7502 Utsikt över Mubende, där det ena av Vi-skogens kontor ligger.
Blogg 3-7527 Zonmöte i Mubende.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igår hade vi möte med Vicor som är områdesansvarig för ”Hållbar energi”. Inom området hållbar energi utbildas bönder i olika metoder för hur de kan effektivisera sin användning av energi. Jag känner själv att det är något jag absolut måste bli bättre på. Hemma kommer elen till största del obegränsat, räkningen anmärker att det finns ett värde knutet till användningen men det är inget som uppmärksammas i vardagen. När det istället är en bristvara blir det automatiskt att värdet kopplas närmare till användningen, något som borde vara naturligt även i Sverige. Som så många andra gånger noterar jag att det krävs en bortkoppling från det som hemma är självklart, innan värdet uppskattas på riktigt.

Vicor som är ansvarig för ”Hållbar energi” gick igenom de olika metoderna som Vi-skogen uppmuntrar bönder att använda. Han var begeistrad över sitt ämne, han pratade med engagemang och intresse om de olika metoderna, möjligheterna och utmaningarna.

Metoderna inkluderar allt ifrån hur bönder kan bygga spisar som kräver mindre ved, hur avfall kan bygga kol som innebär mindre bränsletillförsel vid eldning, hur avfall även kan användas för att utvinna gas som ger el och hur också solen kan vara en källa till el. En av de främsta metoder som används är biogasutvinning, där material som tidigare fått etiketten avfall tas tillvara på. Om nedbrytningsprocessen av biologiskt avfall görs i en syrefri miljö kan biogas utvinnas och användas för elanvändning → avfall blir el → avfall skapar värde → kretsloppet är slutet och inget är skräp längre, allt kan få etiketten ”resurser”.

  • Carin

    Fina bilder! Kul att se! :)) Ni verkar lära er en massa. Spännande! Kram!!!

  • Hans

    Intressant att läsa om Vi-skogens olika arbetsområden. Antoine var involverad i ett spisprojekt i Afrika för många år sedan. Det kanske hade något att göra med de spisarna du berättar om. Till jul kopplar vi bort oss och kommer ner. Roligt.

  • Maja Kling Ek

    Spännande! Lärorik läsning