90-åriga Dorcas Okumas tankar om förr och nu. Om livet, träd och klimat.

2015-08-13 Av: Linda Andersson i kategorin: Funderingar

DorcaOkumu_Kisumu_Kenya_2014_DSC4320 Dorcas Okumas tankar om träd. Foto: Amunga Eshuchi

Jag träffar Dorcas Okuma i skuggan på hennes barnbarns gård. Äldsta barnbarnet Jacktone är Vi-skogenbonde sedan flera år och hela familjen bor tillsammans på gården idag. Hundratals träd låter solen barmhärtigt sila genom kronorna. Jodå, här har Vi-skogens utbildningar haft effekt. Under en pratstund berättar Dorcas om livet som ung, om klimatet, om maten idag. Och det där moderna, med att äta lite i taget.

Hur såg det ut när du var ung?
- Jag flyttade hit när jag var 15 år och nygift. Då fanns det ingen väg hit. På den tiden tog man bara en bit land och började bruka den. Men sedan delade regeringen upp marken mellan oss.

Vad har förändrats?
- Då var området fullt av inhemska träd och det fanns ved överallt. Har man inte egna träd idag så får man köpa ved från marknaden. Förr kom det också mycket regn, men nu är det lite regn och istället mycket vind.

Och maten – är den samma som förut?
- Förr fans mycket mat, både fisk och grönsaker. Men salt var svårt att hitta. Men nu har det blivit västerländskt och man äter lite i taget. Det är tydligen modernt.

- Förr var allting naturligt. Nu är allt modernt med moderna saker. Det är det moderna som förändrat vädret och livsstilen.

Min farmor Asta är född runt samma tid som Dorcas. På en annan kontinent. Men där världen också förändrats under en livstid. Hon är för långt bort för att jag ska kunna fråga henne just de där frågorna.

DorcaOkumu_Kisumu_Kenya_2014_DSC4344 En pratstund om livet, träd och klimat. Foto: Amunga Eshuchi
JacktoneOchingFarm__kenya_2014_DSC4284 Hundratalsträd på gården ger skugga, bättre jordar och foder till djuren.