80 träd senare

2014-04-08 Av: Linda Andersson i kategorin: Uganda

ImmacurateNamutebi_KimbowaFrancis_Mpigi_Uganda_2013-(20) Från brandman och sjuksköterska – till framgångsrika bönder.

- Förut hade vi brist på mat, pengar och vatten. Nu har allt det löst sig och vi kan också samarbeta med andra bönder. Vi har ökade inkomster, vi har matsäkerhet och tillgång till frukt – vi kan till och med sälja en del grödor.

Det är Kimbowa Francis som berättar. Brandmannen från Kampala som blev bonde på Ugandas landsbygd. Hans hustru Immacurate Namutebi gillade idén – trots att hon trivdes rätt bra med jobbet som sjuksköterska.

- Vi flyttade hit för att skapa vår egen gård. Vi ville utvecklas själva och inte vara anställda, säger Immacurate och lyfter fram viljan att vara sin egen.

Känner igen känslan. Från vänner och från mig själv. Att våga ta steget och göra något helt annat för att förändra livet för sig själv och sin familj. De vågade – och lyckades. Tack vare en rejäl dos entreprenörsanda, jävlaranamma och stöd från Vi-skogen.

- För två år sedan kom Vi-skogen till vår by och bönderna här gick samman i en grupp för att få utbildning. Jag vill bli medlem så att vi kunde dela kunskap, utvecklas, få mer pengar och arbeta tillsammans med våra vänner, säger Immacurate.

Agroforestryutbildning, träning i effektivt men hållbart jordbruk, tips om hur gödsel från djuren blir näring till plantorna. Immacurate och Kimbowa sög i sig kunskapen. Och förändringen syns tydligt på gården; fruktträd ger extra näring till familjen, foderträd ökar produktionen hos djuren (de där jamsbladen gav dem bara ont i magen – calliandra är tydligen mycket bättre som foder), kompostering och vattendiken förbättrar skördarna. Kimbowa berättar:

- Tack vare att vi täcker bananerna med överblivna grödor så bevaras vattnet i jorden, fertiliteten förbättras och ogräset minskar – och vi får mycket större bananer! Nyligen sålde vi för 1 miljon shilling (2500 SEK). Under torrperioden! Förut kunde vi inte sälja alls under torkan och hade knappt så det räckte till familjen.

Det är en kombination som gjort att de står där de står idag. Träd. Djur. Hållbara jordbrukstekniker. Kimbowa vet att förändring tar tid på gården. Det är ingen quick fix som Vi-skogen kommer med.

- De 80 långtidsträd vi har planterat är fortfarande små, så ännu ser jag ingen stor effekt på gården. Men de är viktiga för miljön och klimatet.

Här sitter han. Småbonden i Mpigi. Och pratar klimatförändringar – inte de som kommer om några år, utan de som är här idag. Nu. För honom. Och hans familj. För här har avskogningen varit omfattande och många vittnar om oregelbundna regn och förändrade säsongen. Han vet att han måste förändra sitt sätt att odla för att parera förändringarna och ligga steget före.

- Jag hoppas att mina barn får mer frukt och mer vatten så att de kan få intäkter även under torkan. Jag drömmer om hållbarhet för mina barn.
Det vore väl fasen om inte den drömmen skulle kunna gå i uppfyllelse.

10 fakta om Familjen
Bor:
Mpigi, Uganda
Vi-skogen: Sedan 2 år
Familj: 10 barn (två flickor, åtta pojkar)
Gård: 2,5 hektar
Inkomst: Från att sälja bananer och frukt
Favoritträd: Avocado, för man kan äta frukten och sälja.
Planterade sitt allra första träd: 1985, ett avocado såklart.
Antal träd på gården: 80 stycken, t.ex. grevillea, calliandra, mango
Odlar: Banan, frukt, apelsiner, majs och grönsaker
Bästa odlingstipset: När ni ska odla potatis, lägg den först i solen, sen i ett mörkt och svalt rum. När de har börjat skjuta ut skott så dela på potatisen och plantera halvorna. Då får ni mer potatis!

 

 

KimbowaFrancis_Mpigi_Uganda_2013-(23) Träden ger näringsrik frukt till familjen.
ImmacurateNamutebi_KimbowaFrancis_Mpigi_Uganda_2013-(88) Trädet Calliandra planteras i raka rader intill vattendikena. De håller jorden på plats och ger samtidigt bra foder till djuren.