30 år, 100 miljoner träd, 1 miljon bönder och en vepa på sned

2013-11-21 Av: Linda Andersson i kategorin: Nairobi

William Libusi, hjälten som planterade Vi-skogens allra första träd i West Pokot, Kenya.
30 år… Det har gått 30 år sedan William Libusi planterade Vi-skogens allra första träd i West Pokot. Ett landskap som hotades av ökenutbredning och där bönderna slet för att få ihop nog med mat från sina torra jordar. Nu, i förra veckan under 30-årsfirandet i Nairobi, pratade samme man till givare, partner-organisationer, ambassad-representanter och personal om hur de 99 999 999 andra träden planterats fram till idag.  För jo, Vi-skogen har sedan starten planterat 100 miljoner träd runt Victoriasjön (det är jättemånga träd) och når idag 1 miljon bönder med utbildning och rådgivning om agroforestry (det är jättemånga bönder). Något att vara stolt över – något våra givare ska vara stolta över att ha förverkligat!

Så hur firar man då en 30-åring? Tårta såklart, i form av vår gröna logotyp försett med löv. Tal såklart, från hjälten William, våra partners och medarbetare. Foton och berättelser från vår verksamhet såklart, Jane Lusike den starka kvinnan som jag träffade i Kitale måste ju vara med, och familjen Masai som tillsammans står upp mot avskogningen i Mt Elgon. Och så gästernas tankar om träd, skrivna på en stor panå med löv som vi sätter upp på kontoret som minne. Det blev en kväll med skratt och allvar: vi har kommit långt – men vi har också lång väg kvar för att bekämpa fattigdom, bekämpa avskogning, bekämpa klimatförändringarna.

 

I Kenya lever traditionen starkt med ”goodie bag”, en liten present att ta med sig hem från kalaset. Det kan vara en bit av tårtan eller en liten present som symboliserar födelsedagsbarnet. Jag insåg snabbt i planeringsfasen att vi inte gärna kunde stoppa ner en stark bondekvinna från östra Afrika i den där påsen. Men ett träd, ett träd går fint. Sagt och gjort, min kollega Byrum letar upp 100 trädplantor av märket Bottle Brush (ett utmärkt agroforestryträd), Amos skriver ihop en finfin planteringsinstruktion  (Treeplanting for rookies) och jag ser till att de miljövänliga påsarna blir tryckta och levererade i tid (djupandas Linda, djupandas fastän klockan är 16:20 och gästerna kommer kl. 17:30). Och voilá, en alldeles finfin goodiebag för gästerna att ta med sig hem som minne, ett träd att plantera för kommande generationer, något att samtala kring när man sitter i skuggan och njuter av de röda blommorna.

Man kan tro att en kväll i all enkelhet med sisådär 70 gäster, några tal, en tårta och lite material är gjort i en handvändning. Men nej. Det är det inte. Inte i Nairobi. Inte när tid är ett högst relativt begrepp och deadlines lite av ett skällsord. När jag dagen efter frågade regionchefen Henrik Brundin vad han mindes bäst ifrån kvällen svarar han leende: När du Linda, kl. 17:32, står i blommig klänning och rosa skor och med yviga gester kräver att den stora vepan som hänger på trekvart inne i festlokalen ska tas ner NU! Samtidigt som du resolut bär bort en smutsig stege medan gästerna väntar i entrén. Det Linda, den bilden tar jag med mig till ålderdomshemmet. Kul att man kan bidra med fina minnen Henrik, kul.

 

  • Karina

    Fint skrivet och fantastiskt bra jobbat! Det känns inspirerande att fortsätta klimatkompensera med att ge pengar till Vi-skogen!