1 hektar + 1 handfull agroforestry = 1 universitetsutbildning

2014-04-22 Av: Linda Andersson i kategorin: Kenya

Pricilla Juma tillsammans med sin son Emmanuel Simiyu Juma

 
- Jag trodde aldrig man kunde försörja en hel familj på bara en hektar mark, men nu ser jag att det funkar, säger Bengt Ek, Vd för föreningen Skogen när han besöker en av Vi-skogens bönder i Kenya.

Jo, det går. Det är Priscilla Juma ett bevis på. Hon och hennes man har en liten gård på bara 1 hektar i Sinoko, Kenya. Men på den odlar hon grönsaker och majs, har mjölkkor och kycklingar, odlar träd och foder. Med rätt planering och bra agroforestrymetoder kan allt samsas på liten yta – och samtidigt ge bra inkomster som räcker både till henne och hennes man, och till de två vuxna barnen.

- Pengarna från den här gården har betalat för mina skolavgifter, hela vägen upp till universitetet, berättar 24-årige sonen Emmanuel Simiyu Juma. Jag läser informatik och vill jobba med programmering när jag är klar. Men såklart blir jag också bonde.

EmmanuelSimiyuJuma_Kitale_Kenya_Marhc_2014-(3) 24-årige sonen Emmanuel Simiyu Juma läser informatik och vill jobba med programmering. Och bli bonde.

De bönder Vi-skogen jobbar med äger oftast mellan 1 – 2,5 hektar mark. I Sverige är genomsnittet 37 hektar, medan 98 % av gårdarna i Kenya består av mindre än 10 hektar. Medelstorleken på en Kenyansk gård är 2,5 hektar. Andra förhållanden, andra utmaningar – men också stor potential!

Det var 1989 som Priscilla mötte Vi-skogen första gången. Två år senare var hon självförsörjande på foder till sina tre mjölkkor – tack vare nya metoder från Vi-skogen. Fastän det var länge sedan Vi-skogen lämnade området har hon fortsatt plantera träd och odla hållbart på egen hand, och idag visar hon stolt upp långa rader med trädet calliandra intill sina vanliga grödor.

- Förut långtidslånade jag foder från de rika bönderna här i omgivningen, säger Priscilla och ler pillemariskt. Men nu räcker det foder som jag odlar själv. Jag ger korna calliandra, det ger både mer och fetare mjölk.

PricillaJumasFarm_Kitale_Kenya_Marhc_2014-(3) Pricilla har nog med foder åt sina kor på gården och de ger bra med mjölk

Foderträd. Kompostering. Samplantering av träd och grödor. Vattendiken. Gården visar upp flera av Vi-skogens vanligaste metoder för att öka skördarna, stärka jordarna och hantera klimatförändringarna. Priscilla vet hur man utnyttjar gården på bästa sätt – och samtidigt odlar hållbart. Och träden är centrala.

Calliandra_PricillaJumasFarmKitale_Kenya_Marhc_2014-(13) Rader med calliandra delar av gården. Träden ger foder men hindrar också jorerosion och ger tillbaka näring till jorden.

- I början fick vi trädplantor från Vi-skogen och lärde oss att plantera och sköta om dem. Men någon gång måste man ju också få prova sina egna vingar. Så när Vi-skogen beslöt sig att gå vidare till en ny by så provade jag att fortsätta på egen hand och klarade det bra! Visst, några bönder i min grupp bestämde sig för att bara hugga ner sina träd som de planterat tillsammans med Vi-skogen, men nu ångrar de sig och kommer till mig istället och ber om att få köpa ved, för de vet att jag alltid har träprodukter från min egen gård.

Grevillea_PricillaJumasFarmKitale_Kenya_Marhc_2014 Grevilleaträden kantar gården. De skyddar mot vinden men används också till extra foder till djuren.

 

Majsskörden har varit bra i år och förrådet är fyllt tillbrädden. En del majs har redan malts och resterna sparas till djuren. Majsskörden har varit bra i år och förrådet är fyllt tillbrädden. En del majs har redan malts och resterna sparas till djuren.