Pressmeddelande: Ekeröborna mest givmilda med panten

1 mars, 2016 · Pressmeddelanden · 2 kommentarer

Marika Frimert är butikschef för Coop i Vaxholm – här är kommuninvånarna bland de mest generösa med panten i Sverige. Marika Frimert är butikschef för Coop i Vaxholm – här är kommuninvånarna bland de mest generösa med panten i Sverige.

Ekeröborna är numera mest generösa med sina pantpengar. Sju av tio av de mest generösa kommunerna finns i Stockholmsregionen. Men största pantprestationen står småländska Torsås för. Det visar Vi-skogens årliga pantrankning av Biståndsknappen hos Coop. TOPPLISTOR NEDAN.

I Ekerö kommun skänkte invånarna bort 4,70 kronor av varje pantad 100-lapp under 2015. De klättrar därmed från nioende till förstaplats bland landets kommuner. Tvåa är Österåker och trea kommer Trosa. Förra årets etta Vaxholm rasar däremot ned till en 18-plats. Även förra årets tvåa, Lidingö, tappar – till plats sju.

Största ökningen under året står småländska kommunen Torsås för, de klättrar hela 140 placeringar och är nu på plats 38 i Sverige. Därmed tar kommunen även hem Vi-skogens utmärkelse Årets pantkommun, som även förra året gick till en kommun i Småland, Nässjö.

I rankningen mellan länen toppas listan fortfarande av Stockholm och Uppsala. Men trea på listan är nu Södermanland, som klättrar från plats sju. Men det är Västmanland som står för den största pantprestationen under året – de klättrar från plats 16 till plats 10 – och tar därmed hem titeln Årets pantlän.

– Att skänka bort sin pant kan verkligen göra skillnad, pengarna som skänktes via Biståndsknappen under 2015 motsvarar över 335 000 nya träd i östra Afrika. Träden hjälper människor att stå emot torka, skyfall och andra effekter av klimatförändringarna som redan är ett stort problem i Kenya och Tanzania, säger Henrik Brundin, vice vd för Vi-skogen.

Totalt skänktes pant till ett värde av 6,7 miljoner kronor hos Coop under 2015. Det är en minskning med 1,4 miljoner kronor från året före. Men pantpengarna från 2015 motsvarar ändå över 335 000 nya träd i östra Afrika där Vi-skogen arbetar. Planterade tillsammans skulle träden uppta en yta stor som Sundbyberg.

– Det värmer att veta att Coops kunder och medlemmar kan göra så stor skillnad med sina pantpengar. Det alla kanske inte vet är att träd ger mat på bordet. I och med träden skapas bättre förutsättningar för jordbruk, man tjänar pengar, lär sig spara, investera, utbildar sig i jämställdhet och demokrati. Träden ger liv, hopp och framtidstro, säger Louise König, chef för hållbar utveckling på Coop.

Fakta Biståndsknappen och Vi-skogen:

- Biståndsknappen introducerades 2004 och finns nu i 564 Coop-butiker över hela landet.
- Sedan starten har kunderna som trycker på Biståndsknappen skänkt 73,6 miljoner kronor. Det motsvarar 3,7 miljoner nya träd i Rwanda, Tanzania, Kenya eller Uganda där Vi-skogen arbetar.
- För tjugo pantade kronor kan en bonde i Afrika plantera ett nytt träd. Träden ökar inkomsterna och skyddar mot torka, skyfall, jorderosion och andra effekter av klimatförändringarna som i dag drabbar miljontals människor i Afrika.

 

För ytterligare information – vänligen kontakta:

Marcus Lundstedt, pressansvarig Vi-skogen

Tel: 070 107 43 17 E-post: marcus.lundstedt@viskogen.se

Topplistor – bästa kommun/län följt av procent av varje pantad hundralapp som skänks till Vi-skogen via Biståndsknappen:

 

Bästa kommun (Förra årets placering inom parentes)

1. Ekerö – 4,70 procent (9)

2. Österåker – 4,46 procent (72)

3. Trosa – 4,41 procent (12)

4. Stenungsund – 4,27 procent (24)

5. Salem – 4,23 procent (11)

6. Uppsala – 4,09 procent (4)

7. Lidingö – 4,00 procent (2)

8. Vadstena – 3,94 procent (5)

9. Nacka – 3,88 procent (10)

10. Danderyd – 3,88 procent (3)

 

Bästa län (Förra årets placering inom parentes, Gotland är nya i rankningen)

1. Stockholm – 3,09 procent (1)

2. Uppsala – 2,35 procent (2)

3. Södermanland – 2,24 procent (7)

4. Gotland – 2,14 procent (3)

5. Östergötland – 2,02 procent (4)

6. Halland – 1,81 procent (10)

7. Västra Götaland – 1,74 procent (5)

8. Dalarna – 1,59 procent (8)

9. Blekinge – 1,52 procent (14)

10. Västmanland – 1,47 procent (16)

 

Årets pantkommun (den kommun som klättrat mest under året)

Torsås, klättrar 140 placeringar och nu är på plats 38 i Sverige. 

Årets pantlän (det län som klättrat mest under året)

Västmanland – de klättrar från plats 16 till plats 10
Insamlade pengar via Biståndsknappen i Coops butiker:

2004: 0,5 miljoner

2005: 4,9 miljoner

2006: 4,5 miljoner

2007: 5,5 miljoner

2008: 6 miljoner

2009: 6,5 miljoner

2010: 7,3 miljoner

2011: 7,7 miljoner

2012: 7,9 miljoner

2013: 8 miljoner

2014: 8,1 miljoner

2015: 6,7 miljoner

 

Fler val
 • Eva Andersson

  I DN säger Vi-skogens vice VD Henrik Brundin att svensken har blivit sämre på att trycka på biståndsknappen vid pant och att man inte vet varför det gått ner så mycket. Här blandas nog äpplen och päron. Frågan är om ”svensken” faktiskt har blivit sämre på att skänka. Om man räknar in romer från Rumänien och Bulgarien bland svenskar, så är svaret solklart ja. Man behöver inte stå länge vid en pantstation för att se att mycket av pantandet nuförtiden görs av s k eu-migranter och att många svenskar överlåter sina flaskor och burkar eller pantkvitton till dem. Så i stället för att panta och trycka på biståndsknappen, så skänker man till tiggarna.

  • ylvagr

   Hej!
   Vi har hört denna teori från flera personer de här dagarna, men vi kan som Henrik sa i artikeln bara spekulera kring varför nedgången har skett. Vi har generellt sett att många skänker till humanitära ändamål som en följd av den pågående flyktingkrisen. Både Ica och Willys har redovisat en uppgång för gåvopant under 2015, deras förmånstagare är Röda korset och Rädda barnen. Vi tycker hur som helst inte att det finns någon motsättning mellan att ge till olika ändamål! Och vi är mycket glada och tacksamma för det stöd vi får från de som trycker på Biståndsknappen.