”Jag har sett fördelarna med agroforestry”

4 oktober, 2015 · Nyheter · Inga kommentarer

Johan Rockström. Foto: M. Axelsson/Azote Johan Rockström. Foto: M. Axelsson/Azote

Sommarens mest spridda sommarpratare och flera gånger utsedd till miljömäktigast i Sverige. Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Centre, berättar vilken roll träden spelar för klimatet och hur vi alla kan förändra våra liv för att rädda planeten.  

Klimatförändringarna är att ta på allra största allvar. Om vi fortsätter på dagens bana kommer vi om 60 år att få svårt att försörja oss och drabbas av fler miljökatastrofer. Vi har 15 år på oss att minska CO2-utsläppen med tio ton per person. Till 2030 behöver vi i Sverige vara fossilfria. Det är dock fullt möjligt att klara!

Träden har en roll som skydd mot klimatförändringarnas effekter. När jag forskade i Afrika såg jag med egna ögon de positiva effekterna av agroforestry. Träden bidrar till att stoppa erosion och öka fuktigheten i marken. Ett kalt landskap utan träd blir fattigt med dåliga skördar. På många sätt har småjordbrukare i Afrika större förmåga och erfarenhet av att tvingas anpassa sig än vad vi har. Bara där har vi mycket att lära.

När vi väljer hållbart ges ekologiskt utrymme till någon som verkligen behöver det. Naturligtvis spelar globalt samarbete, rättvisa globala spelregler, bistånd och hållbara handelsvillkor också stor roll. Sverige kan visa vägen genom att gå före. FN:s nya globala hållbarhetsmål kommer bli ett viktigt och bra ramverk att göra denna omställning.

Men det kommer att kräva nya livsstilar, där vi lyfter fram andra värden än konsumtion. Som privatperson kan du till exempel:

-  Skaffa el från vindkraft. Det är bara att lyfta luren!

-   Åk mer kollektivt – cykla året runt!

-   Flyg restriktivt och ta tåget kortare sträckor

-  Minska konsumtion av onödiga prylar – forskning visar att vi (i den rika delen av världen) inte blir lyckligare av dem!

-    Stöd Earth Statement, en appell till världens ledare att ta sitt ansvar i Paris och leverera ett klimatavtal i linje med vetenskapen. www.Earthstatement.org

Berättat för Susanna Wendt

Fler val