Åsa Romson planterade träd för klimatet i Almedalen

1 juli, 2015 · Nyheter/Okategoriserade/Pressmeddelanden · Inga kommentarer

asa_romson Åsa Romson planterar träd i Almedalen.


I dag planterade klimat- och miljöminister Åsa Romson ett träd i Vi-skogens ”mini-Afrika” i Almedalen. Hon är en av många politiker som tillsammans med chefredaktörer och hållbarhetschefer därmed uppmärksammar trädens betydelse för att skydda människor mot klimatförändringarna.

Åsa Romson, språkrör (mp), klimat- och miljöminister samt vice statsminister berättar att hon fått träd i Vi-skogen i över 25 år. Hon valde att betala en ordentlig slant mer än de 20 kronor som ett träd egentligen kostar i Vi-skogen.

– Jag ville betala mer för att jag vet att träden är värda så mycket mer, Vi-skogen är ett exempel på ett av de många långsiktiga miljöarbeten som verkligen behövs. Träden är långsiktiga. Jag har själv fått träd i Vi-skogen på födelsedagen av min morbror i över 25 år, säger Åsa Romson.

Träd har stor betydelse för både fattigdomsbekämpning och för att minska klimatförändringarnas effekter, som torka och intensiva regn. För att uppmärksamma frågan har biståndsorganisationen Vi-skogen byggt ett mini-Afrika i Almedalen, där politiker, chefredaktörer och hållbarhetschefer planterar träd under hela politikerveckan.

De träd som politikerna planterar i Visby är symboliska, men det planteras ett riktigt träd i Kenya i deras namn.

– Vi är glada och tacksamma för att så många vill ta ställning och göra en insats för människor som drabbas av klimatförändringarna. Miljontals människor drabbas redan av den globala uppvärmningen, träden är ett viktigt motmedel som skyddar mot torka och intensiva regn, säger Henrik Brundin på Vi-skogen.

Bland de som planterat träd i veckan finns landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, biståndsminister Isabella Lövin, Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén, Dagens Industris chefredaktör Peter Fellman, Ny Tekniks chefredaktör Susanna Baltscheffsky, Folksams miljöchef Karin Stenmar, Swecos hållbarhetschef Andreas Gyllenhammar, riksbyggens hållbarhetschef Charlotta Szczepanowski, Husqvarnas hållbarhetschef Jonas Willaredt, KPA:s hållbarhetschef Eva Axelsson, Arvid Nordquists hållbarhetschef Peter Dannqvist och Ragnsells hållbarhetschef Pär Larshans.

Senare i veckan kommer bland annat vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, ÅF:s hållbarhetschef Nyamko Sabuni och inrikesminister Anders Ygeman sätta på sig trädgårdshandskarna och göra Almedalen, och Afrika, lite grönare.

För ytterligare information – vänligen kontakta:
Marcus Lundstedt, pressansvarig Vi-skogen
Tel: 070 107 43 17, e-post: marcus.lundstedt@viskogen.se

Vi-skogen är en svensk biståndsorganisation som planterar träd i Kenya, Rwanda, Uganda och Tanzania. Grunden för Vi-skogens arbete är agroforestry – att plantera träd och grödor tillsammans. Det ger ökad tillgång till mat, större inkomster och skydd mot klimatförändringarnas negativa effekter. Sedan starten 1983 har Vi-skogen bidragit till att plantera 100 miljoner träd och hjälpt 1,8 miljoner människor ur fattigdom. www.viskogen.se

Fler val