Vi-skogen i Almedalen

5 juni, 2015 · Nyheter/Okategoriserade · Inga kommentarer

Seminarium om hållbarhet, rapportsläpp och plantering av träd i miniatyr-Afrika. Läs mer om vilka aktiviteter Vi-skogen arrangerar under Almedalen 2015.

Alla våra seminarier kommer att livestreamas på www.sverigeivarlden.se. Efter seminarierna kommer vi att lägga upp länkar till varje seminarium under respektive rubrik.

”Hur blir Sverige bäst i världen på hållbarhet?”


Dag och tid: Söndag 28 juni kl 17
2014 var det varmaste året som någonsin uppmätts. Redan nu drabbas människor i Afrika hårt av klimatförändringarna och behoven av motåtgärder växer varje dag. Hur vi väljer att agera här, får stora konsekvenser för de fattigast i världen. Vi-skogen bjuder in till ett samtal om svenska företags ansvar och möjlighet till förändring. Vad kan vi åstadkomma om svenska företag blir bäst i världen på hållbarhet?

Allt längre perioder av torka och hårdare väderlek betyder förstörda skördar, raserade hus och att familjens inkomst försvinner. Att människor inte kan ställa mat på bordet eller betala för barnens skolgång. Klimatförändringarna bromsar utvecklingen i fattiga länder. Samtidigt arbetar allt fler svenska företag på ett hållbart sätt. Att göra sjysta affärer har fått en helt ny innebörd. Men hur bra är de egentligen ur ett internationellt perspektiv? Räcker insatserna och finns det mer att göra?

#Hållbarutveckling #sverigeivarlden #viskogen

Medverkande: Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef Riksbyggen; Karin Stenmar, miljö- och klimatchef Folksam; Eva Axelsson, hållbarhetschef KPA; Jonas Willaredt, hållbarhetschef Husqvarna. Moderator: Henrik Brundin, Senior Advisor Vi-skogen

”Rapportsläpp: Varmare klimat – iskall nyhet? Så ser den svenska mediebilden ut av klimatförändringarna”


Dag och tid: Tisdag 30 juni kl 11
Hur rapporterar svensk media om klimatförändringarna? Vem hörs och syns mest – och minst? Hur påverkar rapporteringen svenskarnas attityder till klimat- och miljöproblemen? Välkommen till ett samtal om den svenska mediebilden av klimatförändringarna i världen. På seminariet släpper biståndsorganisationen Vi-skogen och Retriever för första gången rapporten ”Klimatet i svensk media” där flera tusen tidningsartiklar om klimatförändringarna har analyserats.

#medieklimatet #sverigeivarlden #viskogen

Medverkande: Susanna Baltscheffsky, chefredaktör Ny Teknik; Fredric Karén, chefredaktör SvD; Viktor Liedner, medieanalytiker Retriever; Henrik Brundin, Senior Advisor Vi-skogen. Moderator: Jacob Risberg, Pr-konsult Westander

”Afrika behöver fler träd! Plantera ett träd – som skydd mot klimatförändringar och minskad fattigdom”.

asa_romson Åsa Romson planterar träd i Vi-skogens minatyr-afrika.

Dag och tid: Söndag 28 juni 13-18, måndag 29 juni-torsdag 2 juli kl 8-18, fredag 3 juli kl 9-10
I Afrika där Vi-skogen arbetar drabbas redan människor hårt av klimatförändringarna. Att plantera träd är ett effektivt motmedel mot längre torka och oväder. Politiker och andra makthavare uppmärksammas på trädens roll som klimatskydd, fattigdomsbekämpare och miljöförbättrare genom att bjudas in att plantera träd i ett miniatyr-Afrika. Aktiviteten är en del av Sverige i Världen, en mötesplats om Sveriges roll i världen.

#Trädplantering #Afrika #sverigeivarlden #viskogen

Medverkande: Henrik Brundin, Senior Advisor, Vi-skogen; Arne Andersson, Regional Director Vi-skogen Östra Afrika. Partiledare, ministrar och chefredaktörer bjuds in att plantera var sitt träd. Även öppet för allmänheten att plantera ett träd i Afrika.

Tack till alla som planterade ett träd i vårt mini-Afrika:
1.Åsa Romson, vice statsminister, klimat- och miljöminister och språkrör (mp)
2.Sven Erik Bucht, landsbygdsminister (s)
3.Isabella Lövin, biståndsminister (mp)
4.Mehmet Kaplan, bostadsminister (mp)
5.Per Bolund, finansmarknadsminister (mp)
6.Anders Ygeman, inrikesminister (s)
7.Jonas Sjöstedt, partiledare (v)
8.Cecilia Wikström, europaparlamentariker (fp)
9.Sofia Arkelsten, biståndspolitisk talesperson (m)
10.Daniel Okutah, assistant city manager Kisumu, Kenya
11.Fredric Karén, chefredaktör SvD
12.Peter Fellamn, chefredaktör Di
13.Susanna Baltscheffsky, chefredaktör Ny Teknik
14.Jonas Willaredt, hållbarhetschef Husqvarna
15.Karin Stenmar, miljöchef Folksam
16.Eva Axelsson, hållbarhetschef KPA
17.Pär Larshans, hållbarhetschef Ragn-Sells
18.Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef Riksbyggen
19.Anders Gyllenhammar, hållbarhetschef Sweco
20.Peter Dannqvist, hållbarhetschef Arvid Nordqvist
21.Nyamko Sabuni, hållbarhetschef ÅF
22.Johan Kuylenstierna, vd SEI
23.Mattias Goldmann, vd Fores

Träden som sattes under Almedalsveckan kommer att återplanteras på Gotland. För varje träd planteras även ett träd på Vi Agroforestry Centre i Kitale, Kenya.
Även allmänheten kunde plantera ett symboliskt träd i Afrika – över 300 nya träd kommer att hamna i Vi-skogen. Tack för det!

 

Fler val