Lasse Åberg

Pressmeddelande: Göteborgsoperan byter blommor mot träd i Afrika

3 februari, 2015 · Tackträd · Inga kommentarer

Stjärnorna på Göteborgsoperan kommer tackas på ett helt nytt sätt efter premiären av A Flowering Tree nu på lördag 7 februari. Genom ett samarbete med Vi-skogen byter operan ut de traditionella blommorna – mot tackträd.

Genom samarbetet med biståndsorganisationen Vi-skogen ansluter sig Göteborgsoperan nu till det växande antal teater- och musikscener i Sverige som väljer bort blommor till förmån för träd i Afrika. Vid premiären av operans ”A Flowering Tree” kommer alla i den 70 personer stora ensemblen att få ett symboliskt ”Tackträd” – designat av Lasse Åberg.

Tackträden går i linje med Göteborgsoperans aktiva miljöarbete. Förra året satte operan bland annat upp solpaneler på taket och sedan tidigare är de ett av två teater/operahus i Europa som är certifierade enligt den högsta miljöstandarden EMAS.

– Vår förhoppningen är att detta bidrar till att ytterligare värna om vår miljö samtidigt som vi gör en insats för fattigdom i östra Afrika, säger Ronnie Hallgren, vd på Göteborgsoperan.

Tackträdet består av en statyett som kommer att visas upp i Göteborgsoperans foajé. Ensemblen kommer få ett gåvobevis som de får med sig hem och sen kommer träd att planteras hos fattiga familjer på landsbygden i Kenya, Tanzania, Uganda och Rwanda. Först ut med att dela ut Tackträd var Intiman och därefter följde Dramaten och Maximteatern i slutet av 2014. Till dags dato har närmare 20 svenska kulturaktörer tackat med träd från Vi-skogen.

– Vi är glada och hedrade över samarbetet med Göteborgsoperan. Genom att välja träd istället för blommor kan människor många hundra mil härifrån få glädje av operans föreställning. Nu uppmanar vi ännu fler svenska scener att haka på trenden, säger Henrik Brundin, senior advisor på Vi-skogen.

Mer om Tackträd
Mer om A Flowering Tree

För ytterligare information – vänligen kontakta:
Marcus Lundstedt, pressekreterare Vi-skogen

Fler val