Träden hjälper familjen Clements mot tuff torka

17 november, 2014 · Agroforestry/Okategoriserade · 2 kommentarer

KENYA_2014_Alemreng_Teresa_Clement_vi_skogen Almreng och Teresa Clements vände sin uttorkade gård till en grönskande affärsmodell genom trädplantering, som Vi-skogen lärde dem.

Nu närmar sig julen med allt var det innebär här hemma, som julgran och pepparkaksbak. Samtidigt, ungefär 6 800 km söderut, är det mycket torrt. Området vi besöker heter Västra Pokot och det är ett av Kenyas mest utsatta. Det torra klimatet med korta regnperioder gör det svårt att överleva på jordbruket. Skördarna slår fel på grund av att klimatet har förändrats.

– Förr kom den svåraste torkan med tio års mellanrum, men nu verkar den slå till allt oftare. Torkan här är tuff, berättar Alemreng Clement.

Kunskapen och träden lever vidare

Det är 20 år sedan Alemreng och Teresa Clement mötte Vi-skogen för första gången. Och trots att det nu är länge sedan fältpersonalen lämnade byn för att utbilda bönder i andra områden, så lever kunskapen och träden vidare. De långsiktiga effekterna går inte att ta miste på.
– När vi kom hit fanns inga träd på gården och där vi sitter nu fanns inget gräs. Vi visste inte hur man odlade grödor utan hade enbart kor. Djuren fick drivas långt upp i bergen för att hitta bete under torkan, och ofta kom vi tillbaka med få eller inga djur alls. Nu är allt annorlunda. Utan den här resan hade jag aldrig kunnat betala för våra barns skolavgifter, säger Teresa.

Planterat tusentals genom åren

Familjen Clements gård kantas av träd. Träd som ger skydd för vinden, håller jorden på plats och förbättrar jordmånen.Träd som ger ved, timmer, frukt och foder till djuren. Alemreng har inte räknat dem alla, men genom åren har de planterat tusentals, det är han säker på. Han tycker också att området har förändrats, i stort.

– Förr torkade floderna här alltid ut, men nu finns det vatten året om i några av dem. Jag tror att det är tack vare alla de träd som Vi-skogen planterade längs med flodkanterna, berättar Alemreng.

På Almreng och Teresas gård växer och frodas det, men så fort man lämnar gården slås man av hur verkligheten ser ut för tusentals andra bondefamiljer i Västra Pokot. På de granngårdar som fortfarande använder traditionellt jordbruk steker solen obarmhärtigt. Och den röda, torra jorden flyger för vinden. Här behövs träd och kunskap i agroforestry.

Du kan också vara med i kampen mot hunger och fattigdom. Ge en gåva här

 

Fler val
  • Torgny2

    Varför i all sin dar sprider sig inte en så lönsam och enkel och synnerligen synbar rätt enkel förändring i lantbruket till granngårdarna och grannbyarna?

    • ylvagr

      Tack Torgny för en mycket bra fråga. Träd som en del av lösningen kan verka enkelt, men det kräver omställning av jordbruket och kunskap om hur man ska göra. De bönder som Vi-skogen samarbetar med är ofta mycket fattiga människor som befinner sig på marginalen. Att då ge sig in i förändrade odlingar som kräver mer arbete är långt ifrån självklart. Även om det ger ökade skördar och minskad fattigdom på sikt.