Vi-skogens seminarium och event i Almedalen 2014

24 juni, 2014 · Nyheter · Inga kommentarer

Under Almedalsveckan finns Vi-skogen vid Sidas mötesplats Sverige i Världen, där internationella frågor och global utveckling är i fokus. Adressen är Donnersgatan 6, granne med politikerscenen i Almedalsparken. Alla programpunkter kommer att livestreamas på sverigeivarlden.se. Våra aktiviteter är öppna för alla!

 Låt träden ta plats i debatten! 3/7

Varför talas det sällan om att avskogning är en av de största källorna till CO2-utsläpp och minskad biologisk mångfald? Och varför bör vi satsa på att utbilda småskaliga bönder snarare än storskalig matproduktion i fattiga länder? Träden är nyckeln till fattigdomsbekämpning och en bättre miljö. Ändå är avskogning ett faktum på många platser i världen. Stora områden skövlas för virke och för att ge plats åt matproduktion. Vi behöver mer odlingsyta för att kunna täcka matbehovet på jorden. Men storskalig matproduktion bidrar starkt till att skogar huggs ner och växthuseffekten ökar. Istället bör vi satsa på att undervisa småskaliga bönder. En småskalig bonde som utbildas i samplantering av träd och grödor blir oftast självförsörjande inom ett fåtal år. Förutom mat på bordet och pengar till barnens skolgång bidrar träden till en bättre miljö – både på kort och lång sikt.

Medverkande:  Henrik Brundin, Senior Advisor, Vi-skogen
Eva Axelsson, hållbarhetschef KPA
Anders Malmer, professor Tropical forest ecology and management SLU
Moderator: Ola Richardsson
Tid: torsdag 3/7 kl. 16:00-16:45
Plats: Sverige i världen, Donnersgatan 6
På sociala medier: #träddebatt

Plantera ett träd i Afrika, 30/6-3/7

Hur kan fattigdomen i Afrika bekämpas? Vilken roll kan träd och återplantering spela? Avskogning bidrar till fattigdom, medan trädplantering kan minska den. Träd kan göra underverk för småskaliga bönder. En afrikansk bonde som utbildas i samplantering av träd och grödor blir oftast självförsörjande inom ett fåtal år. Förutom mat på bordet och pengar till barnens skolgång bidrar träden till en bättre miljö – både på kort och lång sikt. För att uppmärksamma trädens roll som fattigdomsbekämpare och miljöförbättrare har vi bjudit in partiledare och andra opinionsbildare till att plantera ett träd i vårt miniatyr-Afrika. För varje träd som planteras i Almedalen kommer motsvarande antal planteras i Kenya. Välkommen att komma och se på när våra politiker bidrar till en bättre miljö i Afrika!
Mellan planteringarna kan du testa dina kunskaper om Vi-skogen i vår tipspromenad.

Dag: måndag 30/6 kl. 09-18, tisdag 1/7–torsdag 3/7 kl. 10-18
Plats: Sverige i världen, Donnersgatan 6
På sociala medier: #träddebatt

Medverkande planterare och schema (kan uppdateras)

Måndag 30 juni
09.30 Stefan Löfvén planterar ett träd
12.30 Lena Ek planterar ett träd

Tisdag 1 juli
16.00 Åsa Romson planterar ett träd

Onsdag 2 juli
14.00 Jonas Sjöstedt planterar ett träd

Torsdag 3 juli
12.00 Gudrun Schyman
15.15: Eskil Erlandsson planterar ett träd
15.30 Gustav Fridolin
16.00: Marit Paulsen planterar ett träd

Vi-skogens facebook får du uppdateringar och bilder från eventet

Välkommen!

Se kortfilm om Sverige i världen

Fler val