Saidat minskar avskogningen

20 februari, 2014 · Agroforestry/Uganda · Inga kommentarer


Kullarna runt Mpigi i Uganda står kala. För sju år sedan höggs träden ned och nu är avskogningen i området ett stort problem.  Växter och djurarter utrotas, öknar sprider sig. Bristen på träd leder till översvämningar, hunger och fattigdom.

Träd – skillnaden mellan att vara hungrig och äta sig mätt

För den enskilde bonden betyder träden skillnaden mellan att gå hungrig och att kunna äta sig mätt. Avskogningen rör sig allt närmare böndernas husknutar, men på Saidat Nakayingas gård grönskar det. Förändringen kom när Saidats familj blev medlemmar i byns bondegrupp.

– När Vi-skogen besökte vår by första gången så fick jag höra talas om trädplantering och vedsnåla spisar. Nu när vi planterat träd på gården och har byggt den nya spisen så är livet enklare. Jag behöver inte skogen för ved, det räcker långt med träden på vår egen gård.

Nu skuggar mangoträdens kraftiga kronor den mognande majsen, samtidigt som de förser familjen med näringsrik frukt. Raderna med grön kaliandra ger foder till korna och hindrar jorden att försvinna från åkrarna. Skogsdungen med de nyligen planterade mahognyträden ger så småningom ved och timmer till gården.

Jorden är bördigare

Saidat och hennes man Kannyanjwa Sinaani delar på arbetet på gården och båda har genom Vi-skogen fått utbildning i agroforestry; att plantera träd och grödor tillsammans, att bygga vattendiken för att spara regnvatten och att kompostera med hjälp av löv från träden.

– Vi-skogen har lärt oss hur vi bäst tar hand om jorden. Vi började med gödning från djuren och komposten och nu är jorden mycket bördigare och vi får bra skördar. Vi behöver inte längre köpa någon mat alls, säger Saidat.

Grödor att sälja

De ökade skördarna gör också att familjen kan sälja en del grödor från gården. Mycket har redan hänt, så Saidat kan drömma om mer.
– Jag vill köpa en ko, så att jag kan sälja min egen mjölk och mina egna kalvar. Då får jag pengar som jag kan spara och använda till att betala barnens skolavgifter, berättar Saidat.

Ge en gåva. Tillsammans kan vi hindra avskogningen i östra Afrika.

Text och foto: Linda Andersson

Fler val