Stjärnspäckad trädantologi hyllar skogen

15 oktober, 2013 · Pressmeddelanden · 1 kommentar

Den 24 november utkommer Vi-skogens antologi Tusen tankar om träd. Tillsammans har kända och okända skribenter, konstnärer och fotografer från hela Sverige författat ett bladverk av minnen, tankar och åsikter om trädens livsavgörande roll.     

Träd är dansen runt granen. Utsikten från balkongen. Möblerna i våra hem. Men de kan också vara skillnaden mellan liv och död – och föremål för viktiga händelser i historien. Det vet Rosita Pedro som föddes i ett träd. Brandmannen Thom Lennartzon som med nöd och näppe överlevde stormen Gudrun. Eller skådespelaren Johannes Brost som trotsade lag och ordning för att rädda almarna i Kungsträdgården.

I Tusen tankar om träd möter läsaren deras och ytterligare ett 80-tal berättelser om träd. Under året har Vi-skogen välkomnat människor i alla åldrar, från Sverige och ute i världen, att bli medförfattare till trädantologin.

I boken debuterar Babben Larsson som poet. Theodor Kallifatides beskriver resan från Grekland till Sverige, med två meningar. Tolvåriga Linnéa Eriksson berättar om aspen Allans halsduk. Katarina Frostensson diktar om en vildapel. Magnus William-Olsson minns livet innanför björkens slöja. Världsmästarinnan i trädklättring, Veronika Eriksson, beskriver känslan av att se ut över världen från toppen av ett träd. Torsten Ungsäter avslöjar sin relation till Sveriges äldsta träd. Och Jens Lagneholm berättar om när han gick vilse i tolv dagar i Jämtlands storskogar.

Trädantologin är även rik på bilder och illustrationer. Bland annat medverkar Karin Mamma Andersson, Jockum Nordström och serieskaparen Nina Hemmingsson.

-   Boken tar fasta på att träd är livsavgörande, att de spelar en viktig roll för såväl stora som små händelser i våra liv. Så viktiga att många till och med bär dem med sig. Bara i den här boken har elva av författarna namn efter ett träd, säger Anneli Rogeman, vd för Vi-skogen.

Tusen tankar om träd ges ut som ett led i Vi-skogens 30-årsjubileum. Sedan Vi-skogen grundades 1983 av Tidningen Vi har organisationen med svenska folkets hjälp planterat över 100 miljoner träd. För varje bok planteras minst ett nytt träd i länderna runt Victoriasjön.

-   Tusen tankar om träd är ett tack till alla som hjälpt till att plantera träd och förbättra livet för människor i östra Afrika de senaste 30 åren. Vi hoppas att antologin inspirerar fler att plantera träd, så att ännu fler människor kan få ett bättre liv, säger Anneli Rogeman.

Tusen tankar om träd –en antologi som växer, utkommer på Votum förlag 24 november.

För beställning av recensionsex och övriga frågor, vänligen kontakta:

Marcus Lundstedt, pressekreterare Vi-skogen
070 107 43 17, marcus.lundstedt@viskogen.se

Fler val