Träden har gett liv till Veronica Sekittos gård

3 oktober, 2013 · Agroforestry/Uganda · 1 kommentar

Veronica Sekitto har odlat flera sorters träd på sin gård.


I den lilla byn Nakanyenya, en dryg timmes bilresa från Kampala, bor sjubarnsmamman Veronica Sekitto. Sedan fyra år samarbetar hon med Vi-skogen och resultaten har inte låtit vänta på sig.

Veronica Sekitto har ett varmt leende. Med sju barn och lika många tunnland odlingsbar mark har hon också mycket att glädjas åt. Men resan hit har varit lång. Tidigare tvingades Veronica Sekitto gå flera kilometer per dag för att tillgodose hushållets behov av ved och vatten. Samlandet tog timtal i anspråk och var slitsamt för såväl kroppen som familjelivet.

Startade en spar- och lånagrupp
Sedan fyra år tillbaka är dock situationen en helt annan. Det var då som Veronica Sekitto och hennes familj kom i kontakt med Vi-skogen.

–  På Vi-skogens inrådan slog vi slag i saken och startade spar- och lånegruppen Tusituki Rewamu, berättar Veronica Sekitto.

Gruppen, vars namn betyder ungefär ”förenade tillsammans”, har idag ett femtiotal medlemmar med Veronica Sekitto som självskriven ordförande. Genom Vi-skogen har de fått utbildning i olika agroforestry-metoder och tillämpning råder det ingen brist på.

–   Den här vattentanken byggde vi direkt. Den rymmer 10 000 liter, säger Veronica Sekitto stolt.

Fått kunskap i trädens alla egenskaper
Vidare dignar gården av väldiga sesbaniaträd, albizior och rosenträd. Med trädens hjälp fixeras kväve i jorden och dess kraftiga rötter hindrar de sporadiska regnen från att avdunsta i hettan.

–  Vi-skogen har fått oss att förstå hur mångfacetterat ett träd kan vara. Den kunskapen har vi användning för nu, säger Veronica Sekitto medan hon knipsar av ett visset bananblad.


Nästa steg – öka värdet på grödorna

Härnäst siktar familjen och gruppen på att hitta nya sätt att öka värdet på sina grödor. Engagerat berättar Veronica Sekitto om hur de ska få priset på kaffe att öka genom förädling och slopade mellanhänder.

–  Vi kommer att klara det, bara vi håller ihop, avslutar Veronica Sekitto självsäkert.

Bidra till att fler träd planteras i östra Afrika

Text: Agnes Lanker
Foto: Evelina Stenström

Fler val
  • Gunnel

    Underbart, fortsätt så.