”Vi vill se till att man får mat även i framtiden”

11 juli, 2013 · Farmers of the Future/Nyheter/Uganda · Inga kommentarer

Princess Kabatesi och Vanessa Munyana är framtidens bönder. Foto: Evelina Stenström

Från ett klassrum hörs sång. Det är lunchrast och liv och rörelse på St Joseph boarding school i Sembabule i centrala Uganda. Skolan har arbetat med Vi-skogen sedan år 2010 i projektet kallat Farmers of the future, eller framtidens bönder. Här står grönsaksodling, trädplantering och återvinning på schemat.

Princess Kabatesi och Vanessa Munyana går båda i årskurs 6 i primary school. De sitter på skolgården i varsin plaststol i skuggan av ett träd.

– Vi har fått lära oss hur träd kan hjälpa oss, säger Princess.­­

– Och så får vi grönsaker från skolans grönsaksland, fyller kompisen Vanessa i.

Varje elev har sitt eget träd
På skolgården växer träd. Här och var på trädstammarna sitter små handskrivna skyltar med röd eller blå text. Små budskap och uppmaningar. ”Boys and girls are equal” står det på en. ”Plant trees” på en annan.

Varje elev har sitt eget träd som de ansvarar för. Vanessa och Princess pekar längre ner på skolgården där flera träd är planterade.
– Där är våra träd, säger Vanessa.

Eleverna sprider kunskapen till föräldrarna

Vid utkanten av skolgården ligger skolans grönsaksland. Här odlas bland annat kål, tomat och spenat. Favoritgrönsakerna är tomat, sötpotatis och jordnötter.

– Jag äter mer grönsaker nu än vad jag gjorde förut, säger Vanessa.

I Uganda försörjer sig 70 procent av befolkningen på jordbruk. Och på St Joseph boarding school bedriver större delen av elevernas föräldrar småskaliga jordbruk. Genom Farmers of the future sprids kunskapen om hållbara jordbruksmetoder inte bara till den nya generationen bönder. Även elevernas föräldrar nås av metoderna genom sina barn.

– Våra föräldrar tycker att det är bra att vi får lära oss om att odla och plantera i skolan, eftersom vi kan hjälpa dem då, säger Princess.

Genom Farmers of the future lär sig barnen om hur de ska ta hand om miljön, men minst lika viktigt är att kunskapen sprids vidare tycker Princess och Vanessa. Att försörja sig som jordbrukare i framtiden tycks båda flickorna se som självklart. Princess:

– Vi vill se till att man får mat även i framtiden!

Farmers of the future i Uganda:
I Farmers of the future-projektet har eleverna trädplantering och agroforestry på schemat. Genom Farmers of the future lär sig barnen att samplantera grödor och träd för att öka skördarna och uppnå ett mer hållbart jordbruk. I projektet förvärvar eleverna också kunskap om hälsa, kost, hygien, återvinning och lär sig om barns rättigheter.

Antal FOF-skolor i Uganda: 97 stycken

Såhär många elever nås av FOF i Uganda just nu: 50 000 elever

Så här länge har FOF funnits i Uganda: sedan 2010

Antal elever på St Joseph boarding school i Sembabule: 374 flickor och 378 pojkar

Text & foto: Evelina Stenström

Fler val