Träd på schemat minskar hungern i skolan

6 september, 2012 · Agroforestry/Framtidens bönder · Inga kommentarer

Fotbollsmatch mellan eleverna på St. Marks Elementary i Uganda. Att ta hand om sin kropp och hälsa är en viktig del på schemat för Farmers of the Future-skolorna. Foto: Maurits Otterloo


Att gå hungrig i skolan är vardag för många barn i Östafrika. Vi-skogens skolprojekt ”Farmers of the Future” håller på att ändra på det. Vi har träffat en av de elever som fått trädplantering på schemat.

Driver upp trädplantor på skolgården

På skolgården har 13-åriga Maria Nangija anlagt en trädgård tillsammans med de 500 eleverna på St. Marks Elementary i byn Sembabule. Här odlar de grönsaker och frukt med hjälp av sina ­föräldrar och driver upp trädplantor som de kan ta med sig hem.

Kan äta sig mätta

Sedan Ugandas regering dragit in skolluncherna i landet var det många av eleverna som gick hungriga till lektionerna. Men tack vare skörden från trädgården kan eleverna nu äta sig mätta i skolan. Överskottet säljs på den lokala marknaden och går till att köpa majsmjöl till gröt och bröd.

Maria Nangija, 13, har anlagt en trädgård på skolgården tillsammans med sina 500 skolkamrater. – Jag har lärt mig olika tekniker ­för att bruka jorden, hur man gör en plantskola och hur vi ska hantera avfall på bästa sätt. Från skolan har vi tagit med oss frön hem till träd som har hjälpt oss mot jorderosion under regnperioderna, säger Maria Nangija. Foto: Maurits Otterloo

Näringsbrist kontrolleras

St. Marks Elementary tillhör det växande antal grundskolor i Tanzania, Uganda, Kenya och Rwanda som ingår i Vi-skogens projekt Farmers of the Future. Jämte skötseln av skolans egen trädgård har barnen nu agroforestry på schemat. De lär sig därmed hur en jordbrukarfamilj kan plantera grödor och träd tillsammans f­ör att öka skördarna och ­få ett bättre skydd mot torka och översvämningar. I klassrummen f­år de även lära sig näringslära, hygien och avfallshantering. Parallellt mäter skolan elevernas vikt och längd ­för att se att de inte lider av näringsbrist. För ett år sedan var 23 procent av eleverna undernärda, i dag är siffran noll.

– I framtiden vill jag plantera ännu fler träd f­ör att göra jorden och grödorna bättre. Och jag vill ha massor av plantor som jag kan ge bort till mina vänner och grannar, fortsätter Maria.

Mål – dubblera antalet medverkande skolor

Farmers of the Future startade i liten skala ­för två år sedan med pengar från Radiohjälpens insamling ”Världens barn”. Med de positiva resultaten i ryggen har skolprojektet nu ­fått stort stöd av Sida. Målsättningen är att dubblera antalet medverkande skolor och nå ut till 25 000 elever under de kommande två åren.

– Vi har märkt stora ­förändringar på kort tid och det är jätteroligt. Nu behöver vi all hjälp vi kan ­få f­ör att kunna engagera ännu fler skolor. Målsättningen är att 25 000 skolelever ska gå på en Farmers of the Future-skola om bara två år, säger Bo Lager, programchef ­för Vi-skogen.

Fler val