De testar odlingstekniker för bästa resultat

20 augusti, 2012 · Agroforestry/Nyheter · 1 kommentar

Joswam Katutu och Petronida Joswaml med sonen Daudi. Foto: John Bärj

I januari förra året började Joswam Katoto och Petronida Joswaml arbeta med Vi-skogen. De har ställt om sitt jordbruk till agroforestry, och andra uppmuntras att besöka gården för inspiration. Familjen bor nära landsvägen och den lilla staden Kayanga i Tanzania. Huset är av lera och dess innerväggar bär vackra dekorer och en detaljerad, flitigt använd gårdskarta. Paret har planerat sin jord i detalj. Petronida förklarar,

-  Kartan ger oss tillförlitlig överblick över vår gård och hjälper oss att planera. Vår bondgård är ett sofistikerat odlingssystem. Idag arbetar vi här, i detta område.

Roterar grödor varje säsong

Petronida pekar på jord vari paret inför kommande regnsäsong ska plantera baljväxter såsom soja och kidneybönor. Gårdens baljväxter behöver omplanteras och får byta plats med gårdens kassavaplantor. Varje säsong roterar paret sina grödor och grönsaker vilket medför olika fördelar. Skadedjur som angriper tomater låter ofta andra grödor vara. Och grödor tar näring från olika djup som de återför till jorden då de bryts ned, varför totala näringsbasen blir större.  Baljväxter berikar jorden med kväve, vilket ingen gröda kan gro utan och sojabönor kan därför exempelvis ersätta konstgödsel.

Träden har förändrat landskapet – och livet

Till sist pekar Petronida på linjer av höga maesopsis och buskliknande calliandraträd som omringar gården. Träden har både förändrat landskapet som tidigare var torrt och därmed parets livssituation. Träden hindrar jorderosion, ger jorden näring och familjen ved och timmer. Nedanför Petronida och Joswams banan- och aubergineland växer klungor av olika trädplantor. Halvmeterhöga grevilleaplantor växer för sig, likaså gröna acrocarpus och cedrelaplantor. Jordmånen är däremot likadan överallt och trädplantornas förutsättningar lika. Joswam förklarar:

-  Vi-skogen hjälper oss testa och jämföra olika trädplantor och odlingstekniker. Vi är forskare, så om ett år vet vi vilka träd som växer bäst i vår jord.

Gården är ordentligt genomtänkt

Petronida och Joswams gård är ordentligt genomtänkt för att uppnå matsäkerhet, omfångsrika skördar och därigenom högre inkomster. Halvmeterdjupa fåror, grävda förhand av Joswam och Petronida klyver vågrätt genom landet där bananerna växer i. Gulnat gräs har lagts ut runt bananer och grödor. I fårorna lägger paret exempelvis löv och bönstjälkar som förmultnar och ger bananlandet extra näring och därtill, samlar och hjälper fårorna regnvattnet ned i jorden. Gräset hindrar ogräs från att gro och skänker jorden näring och blir fuktigt under regnperioderna och förser jorden med vattnet. Sötpotatis täcker jorden nedanför gårdens resliga majsplantor, ger såklart jorden näring och hindrar ogräs. I salladslandet växer rödlök vars blast ogillas av skadedjur som annars angriper sallad.

Utvecklar hela tiden sitt jordbruk

Joswam och Petronida fortsätter att utveckla sitt jordbruk genom olika tekniker. De jämför olika varianter av majsodlingar med varandra för att se vilken som fungerar bäst. Petronida är entusiastisk:
-  Vi-skogen har också demonstrerat hur gräs och bönstjälkar kan blandas med odlingsjord, det ska vi testa!

Text: John Bärj

Fler val
  • C Unander

    Så intressant och glädjande läsning.